woensdag 13 december 2017 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 Karel Hemerijckx

wielrennen

Marc Wauters heeft plannen met Vlaamse Wielerschool

“Fietslessen verplicht maken op school”

Sinds een maand is Marc Wauters de nieuwe voorzitter van de Vlaamse Wielerschool. De cycling manager van Circuit Zolder en ploegleider bij Lotto Soudal, die voormalig Unizo-topman Karel Van Eetvelt opvolgde, heeft een paar plannen in de pijplijn zitten. “Ik zou het graag zien gebeuren dat naast zwem- ook fietslessen in het lessenpakket opgenomen worden op school”, aldus Wauters.

Rob RODIERS

Elf jaar geleden begon Wauters op Circuit Zolder met de Limburgse afdeling van de Vlaamse Wielerschool. “Op vraag van de Wielerschool zelf”, herinnert de oud-geletruidrager zich. “Dankzij de steun van de provincie Limburg hebben we hier een mooi verhaal kunnen uitbouwen. Intussen mag ik onomwonden stellen dat we hier al jarenlang goed werk leveren. Jaarlijks worden hier 6 à 7.000 lesuren gegeven. Dat mag gezien worden. Toen ik de vraag kreeg om me kandidaat te stellen voor het voorzitterschap heb ik dan ook ja gezegd, uit dankbaarheid. Het is de bedoeling om de hier opgedane knowhow te implementeren over heel Vlaanderen.”

Onlangs besliste Cycling Vlaanderen om de 24 uur durende wieleropleiding niet langer te verplichten. Wauters: “Ik - en anderen met mij - vraag me af of de jeugd ons dan nog zal blijven vinden. We zullen zien”, haalt Marc de schouders op. “Er is alvast een overeenkomst met alle Limburgse wielerclubs in de maak om tweemaal per week alle jonge wegrennertjes te blijven begeleiden op onze verkeersvrije omloop. Voor alle duidelijkheid, ik ben geen aanhanger van het conflictmodel, ik hoop net bruggen te kunnen bouwen met Cycling Vlaanderen.”

Een nieuwe voorzitter betekent vaak dat er nieuwe plannen op tafel verschijnen. Wauters vormt geen uitzondering op de regel.

Ik heb me kandidaat gesteld uit dankbaarheid. Het is de bedoeling om de opgebouwde kennis uit Limburg te implementeren over heel Vlaanderen Marc WAUTERS Voorzitter Vlaamse Wielerschool

“Ik zou het graag zien gebeuren dat naast zwem- ook fietslessen in het lessenpakket opgenomen worden op school. Dat is in mijn ogen even belangrijk voor de veiligheid van onze kinderen. Bovendien komen ze op die manier opnieuw meer in aanraking met de fiets, niet onbelangrijk voor een wielernatie als de onze. We moeten aan de volgende generaties blijven denken, toch? Circuit Zolder beschikt alvast over een heus verkeerspark. Daarnaast hebben we een kartcircuit, waarop de jongeren hun bochtentechniek kunnen aanscherpen.”

Wauters wil ook af van de aparte eilandjes binnen de Vlaamse Wielerschool. “Momenteel is het zo dat wanneer je in Limburg traint, je in de andere provincies niet welkom bent. Daar moeten we van af. Ik ijver voor een lidkaart van de Vlaamse Wielerschool waarmee je in alle vestigingen welkom bent. Stel dat een Limburgse jongere met zijn of haar ouders aan de kust op vakantie is, dan moet die evenzeer in Brugge kunnen meetrainen”, besluit Wauters.

Wat zegt onderwijs?

“Leren fietsen is geen kernopdracht”

Marc Wauters zou het graag zien gebeuren dat er op school ook fietslessen in het lessenpakket worden opgenomen. Dat zal niet gebeuren, leert navraag bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen ons.

“Leren fietsen is geen kernopdracht van het onderwijs”, aldus Marijke Van Bogaert van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. “Wat niet betekent dat we het fietsen helemaal buiten de school houden. In de kleuterschool worden kleuters al gestimuleerd om rollend materieel te gebruiken, zoals buizen en fietsjes. In de lagere school ligt de nadruk op veilig leren fietsen in het verkeer en duurzame mobiliteit. Stimuleren doen we dus zeker wel, maar leren fietsen is geen eindterm.” (krli)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws