Direct naar artikelinhoud
Kunst

Popartkunstenaar Robert Indiana overleden

Archiefbeeld van kunstenaar Robert Indiana, die overleed op 89-jarige leeftijd.Beeld AP

De Amerikaanse ontwerper en popartkunstenaar Robert Indiana is overleden in Vinalhaven in de Amerikaanse staat Maine, meldt onder meer The Art Newspaper. Hij werd 89. Indiana verwierf faam met zijn ontwerp met de letters van het woord 'LOVE', met een gekantelde o naast de l, bovenop de v en e gestapeld . 

De lange geschiedenis van het LOVE-ontwerp begon in 1964, als een wenskaart in opdracht het Museum of Modern Art in New York. De weergave geschiedde veelal in de kleuren blauw, groen en rood, maar er volgden vele versies en varianten. Wereldwijd werden er sculpturen van het ontwerp gemaakt en in de VS werd ook een postzegel uitgebracht.

De dood van de ontwerper kwam volgens verschillende media de dag nadat er een rechtszaak was begonnen over werken die zouden zijn geproduceerd door anderen, maar dan onder zijn naam .

Lees verder onder de foto.

Een van de meest bekende werken van Robert Indiana, in Philadelphia.Beeld AP

De in 1928 in Indiana geboren kunstenaar studeerde onder meer in Londen, Chicago en Edinburgh om als popartartiest vooral in New York te werken. Indiana was ook kunstschilder en dichter.

Warhol

In 1963 werd Indiana bevriend met poparticoon Andy Warhol. Warhol castte Indiana en kunstenares Marisol om te acteren in zijn korte film Kiss, een compilatie van drieminutenfragmenten waarin mensen te zien zijn die elkaar kussen. In februari 1964 was Indiana de ster in Warhols zwart-witfilm Eat. In deze geluidloze film zit Indiana op een stoel en eet een paddenstoel.

Lees verder onder de video.

Indiana's manier van werken werd geïnspireerd door, onder anderen, werk van Jasper Johns en Charles Demuth. 

Archieffoto uit 2009 van Robert Indiana op 80-jarige leeftijd in zijn keuken.Beeld AP