© dorian groep

Zorgsite van 20 miljoen euro biedt plek aan honderdtal bewoners

Niet ver van de Leuvense Vaart en het centraal station in Mechelen-Zuid start dit najaar de bouw van Rembertus. Op de nieuwe zorgsite verrijzen een woonzorgcentrum voor 100 bewoners en een 15-tal assistentiewoningen. Er is een investering van 20 miljoen euro mee gemoeid.

sven van haezendonck

De voorbereidingen voor de zorgsite in het binnengebied tussen de Brusselsesteenweg, de Belgradestraat en de spoorlijn lopen al enkele jaren. “Ondertussen is de bouwvergunning afgeleverd”, zegt Michel Vanstallen, gedelegeerd bestuurder van Dorian Group. Twee projectontwikkelaars van de groep bouwen zowel het woonzorgcentrum als de assistentiewoningen.

“Daarmee worden de laatste bedden gerealiseerd die door de hogere overheid worden gesubsidieerd. We zien privépartners niet als concurrentie, maar als een versterking van het aanbod”, vertelt Koen Anciaux van het Zorgbedrijf Rivierenland.

Dat investeert de komende jaren zelf in de verbouwing van ziekenhuiscampus op de Zwartzustersvest tot het nieuwe Hof van Egmont. Aan het nieuwbouw van het AZ Sint-Maarten is het nieuwe woonzorgcentrum Roosendaelveld gepland. “Ons beleid is erop afgestemd om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen, in hun vertrouwde omgeving. Wie vandaag bij ons wordt opgenomen, is gemiddeld 86 jaar”, zegt Anciaux.

© dorian groep

Voorjaar 2020 klaar

Als alles meezit, moet woonzorgcentrum Rembertus de deuren openen in het voorjaar van 2020. Voor de uitbating rekent Dorian Groep op Armonea, de grootste Belgische zorgverstrekker met hoofdzetel in de Dijlestad. “Dit najaar beginnen we met de bouw. De toegang voor bewoners en bezoekers komt aan de Brusselsesteenweg. Daartoe leggen we op het terrein zelf ook een rotonde aan om de rest van de site te ontsluiten”, legt Michel Vanstallen uit.

Zo houdt de investeerder rekening met de bezorgdheid van omwonenden die vreesden dat de ontsluiting via de Belgradestraat zou gebeuren. “Daar komt enkel een brandweg en een toegang voor fietsers”, zegt Vanstallen. Voor het ontwerp heeft Dorian Groep samengewerkt met Architektenkoöperatief Mooens-Van den Berghen, een Mechels bureau. “Wij zetten maximaal in op beleving. In het gebouw zijn er geen dooie gangen, maar een uitgedachte structuur met fijne zichtpunten. Per vijftien kamers is er centraal een leefruimte. Buiten zorgen we voor een mooi plein, een groene inrichting en een verdwaaltuin. Parkeren gebeurt grotendeels ondergronds”, vertelt architect Jan Van den Berghen. Zijn kantoor was indertijd nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Lamotsite.

Waterpartij

De interesse voor de vijftien assisentiewoningen op de site is groot. “Zowel bij mensen die er zelf willen wonen, als bij investeerders. Soms ook met de optie om zich op latere leeftijd alsnog zelf te vestigen”, geeft Michel Vanstallen uit. De flats kosten gemiddeld 200.000 tot 220.000 euro en zijn te koop bij Imoya. “Het voordeel is wel dat je kan genieten van een verminderd btw-tarief van 12 procent en dat je geen onroerende voorheffing betaalt.”

Op dinsdag 12 juni is er een infoavond voor geïnteresseerden waar je vooraf moet voor inschrijven.

www.imoya.be