Foto: AFP

Verenigde Staten dan toch van plan om wapenpakket van 1 miljard euro te leveren aan Israël: "Regering buigt onder druk van pro-Israël-donoren"

De Amerikaanse regering is nu toch van plan om voor ongeveer een miljard euro aan wapens te leveren aan Israël. Dat schrijven verschillende Amerikaanse media. Nochtans heeft VS-president Joe Biden er vorige week mee gedreigd die leveringen tijdelijk te beperken door het Israëlische offensief in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. "Dit is een teken dat de Verenigde Staten Israël onverminderd blijven steunen", zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens.

De aangekondigde wapenlevering aan Israël maakt deel uit van het eerder goedgekeurde hulppakket voor Israël en Oekraïne van in totaal 57 miljard euro. Van dat pakket is 13 miljard euro voorzien voor Israël. Biden zou nu het licht op groen hebben gezet voor de levering van ongeveer 650 miljoen euro aan munitie voor tanks en bijna 500 miljoen euro aan tactische voertuigen. Daar werden de Amerikaanse congresleden deze ochtend van op de hoogte gebracht.

Nochtans had Biden eerder vorige week gedreigd de wapenleveringen aan Israël te beperken door het offensief in Rafah. "Ik heb Israël duidelijk gemaakt dat als ze Rafah binnengaan, ik niet de wapens zal leveren om Rafah aan te vallen", zei Biden toen. "Burgers worden er gedood door Amerikaanse bommen."

Die houding lijkt nu wel wat af te zwakken, zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens. "De voorwaarde voor die levering was aanvankelijk geen offensief met een groot aantal burgerslachtoffers in Rafah, maar wat merken we in de praktijk? Het offensief daar is wel degelijk bezig."

"De tanks zijn binnengereden, de grensovergang is geblokkeerd en humanitaire hulp komt er niet in. Hulpverleners zijn aangevallen en gedood, de bombardementen gaan door, dan wel zonder grote aantallen slachtoffers, maar toch met slachtoffers."

Sterke pro-Israëlische lobby

Het is enigszins opvallend dat de Biden-regering zo snel inbindt, zeker omdat die de laatste weken net een meer kritische houding aannam ten opzichte van Israël. "De VS lijkt de druk dan wel op te voeren, in de praktijk is er geen vuiltje aan de lucht in het Amerikaans-Israëlische bondgenootschap", duidt Soenens. 

"Het is duidelijk dat de regering buigt onder de grote druk van de pro-Israël-donoren. Ze krijgen daar veel geld van, en er zijn presidentsverkiezingen op komst. De Biden-regering zendt eigenlijk nu het signaal uit dat ze onverminderd achter Israël blijven staan. De vraag rijst wanneer de rode lijn voor de Amerikanen dan wel overschreden zal worden."

Het Amerikaanse congres kan de wapenlevering aan Israël nog tegenhouden, maar het is onwaarschijnlijk dat dat zal gebeuren. De steun in het congres voor de goedkeuring van het totaalpakket van 57 miljard euro was immers erg groot. 

Meest gelezen