Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

Van mails samenvatten tot je verloren bril zoeken: Google versterkt al zijn producten met AI

Google gaat zowat al z'n producten uitrusten met artificiële intelligentie. Dat is vanavond bekendgemaakt op een conferentie van het bedrijf. Wie een zoekopdracht ingeeft in Google, zal binnenkort antwoorden krijgen van het AI-systeem. Google belooft ook veel meer een slimme assistent te worden, die je mails en online vergaderingen kan samenvatten, een weekmenu kan opstellen en zelfs je verloren bril helpt te zoeken.

Een van de meest opvallende demonstratie tijdens de jaarlijkse Google I/O-conferentie voor ontwikkelaars vanavond was die waar iemand met een smartphone door een kamer loopt, met de camera aan, en vragen stelt aan het AI-systeem over wat er allemaal te zien is. Op het einde vraagt de gebruiker: "Weet jij nog waar mijn bril ligt?" De stem antwoordt: "Ja, op het bureau naast de rode appel." De bril was op dat moment niet in beeld, maar werd een halve minuut eerder wel in het voorbijgaan even gefilmd.

Bekijk: de slimme assistent van Google kan je bril helpen zoeken

Videospeler inladen...

De toepassing komt sterk overeen met waar OpenAI gisteren mee naar buiten kwam. Het bedrijf achter de populaire chatbot ChatGPT stelde zijn slimme spraakassistent voor waarmee je vloeiende gesprekken kan voeren. Ook die kan vragen beantwoorden over wat hij ziet door de lens van een smartphone.

In het geval van Google zat er meer vertraging op de antwoorden. Het klonk ook allemaal meer als een computer. Bovendien ging het om een opgenomen filmpje. Het is dus niet duidelijk in hoeverre Google enkel het beste resultaat er heeft uitgefilterd. 

Zoekmachine wordt slimmer

Wel zeker is dat Google duidelijk de concurrentie aangaat met OpenAI en Microsoft. Google voegt aan zowat al zijn producten AI toe, ook aan zijn populaire zoekmachine Google Search. Wie een zoekopdracht ingeeft, zal dan antwoorden krijgen die door het AI-systeem zijn gegenereerd. 

Volgens Google-topman Sundar Pichai leidt die versie tot "meer opzoekingen en meer tevredenheid bij de gebruikers". Je krijgt meer verhalende antwoorden, waardoor je minder vaak moet doorklikken op allerlei links om je zoekopdracht beantwoord te zien. Je kan vervolgens ook nog klikken op suggesties voor bijkomende vragen.

Je zal ook complexere zoekopdrachten kunnen geven. Tijdens de conferentie vanavond werd getoond hoe je Google kan vragen om de beste yogastudio in de buurt te zoeken. Je krijgt meteen een overzicht, met reviews, prijzen en op welke momenten de lessen doorgaan.

Online vergadering samenvatten

Ook alle andere tools krijgen AI. Je zal onder meer kunnen vragen om een specifieke foto of foto's uit je foto-app te zoeken, als je de nummerplaat van je auto bijvoorbeeld vergeten bent. Ook kan je vragen om een mail of een verzameling van mails, of een online vergadering, samen te vatten. Of om het paar schoenen dat je net gekocht hebt, terug te sturen. Opnieuw, van dit alles werden enkel screenshots getoond. Het blijft dus afwachten of Google zijn beloftes kan nakomen.

De AI-toepassingen zullen voorlopig enkel beschikbaar worden in de Verenigde Staten, sommige tools zelfs enkel voor betalende gebruikers of testgebruikers. Google verwacht dat de AI-verbeterde Google Search tegen het einde van 2024 beschikbaar is voor 1 miljard gebruikers.

Bekijk: de volledige presentatie over de nieuwe AI-toepassingen op de Google I/O-conferentie

Meest gelezen