© bfr

Heistenaar (24) schreeuwt het uit van de pijn tijdens twee uur durende reddingsoperatie bovenop kraan

De 24-jarige keurder Thomas G. uit Heist-op-den-Berg zat dinsdagmorgen twee uur gekneld met zijn voet op een torenkraan die veertig meter boven de grond hing. De man werd met zware verwondingen aan de voet overgebracht naar het ziekenhuis.

bfr

De 24-jarige Thomas G. uit Heist-op-den-Berg was dinsdag rond 10u de torenkraan aan het keuren die opgesteld staat aan het nieuwbouwproject op de hoek van de Noordstraat met de Uilstraat in Roeselare. “De man kwam kijken of de kraan wel veilig opgesteld staat. Dat moet om de drie maanden gebeuren”, vertelt Carl Vyncke van de politie­zone Riho. Op zo’n veertig meter boven de begane grond, kwam de keurder vast te zitten tussen de lift die aan de verticale as van de kraan en het chassis is bevestigd. “Zijn rechtervoet zat gekneld.”

© bfr

Toen al snel duidelijk werd dat de man onmogelijk zelfstandig of met behulp van enkele werklieden in de buurt los kon komen, werden de hulpdiensten opgeroepen. Onder andere de brandweer, een ambulance en een voertuig van de mobiele urgentiegroep kwamen ter plaatse. Ook de brandweerlui en artsen die de kraan opklommen, hadden snel in de gaten dat het geen makkelijke klus zou worden.

Terwijl enkele hulpverleners probeerden om de man uit zijn hachelijke positie te redden, zorgde een andere brandweerman voor extra beveiliging op de torenkraan. Het duurde uiteindelijk een tweetal uur voor de keurder losgemaakt kon worden van de kraan. Tijdens de reddingsoperatie schreeuwde de man het meermaals uit van de pijn. Een arts gaf hem bovenop de kraan enkele pijnstillers. Ook zijn rechterschoen werd losgemaakt.

Toeschouwers

Toen de man bevrijd was, werd hij via enkele touwen tot op het dak van de nieuwbouw geloodst. Enkele minuten later droegen de hulpdiensten hem heelhuids naar buiten. “De man werd met verwondingen aan zijn rechtervoet naar het ziekenhuis overgebracht”, weet Carl Vyncke nog.

Doordat er ’s morgens een markt plaatsvond, merkten heel wat mensen op dat er iets gaande was in de Noordstraat. Vanop de begane grond werd de reddingsactie dan ook door heel wat toeschouwers nauwlettend in de gaten gehouden.

© bfr