Brugge krijgt nieuwe attractie: het leven zoals het is in het klooster

© mvn

Brugge krijgt er binnenkort een opvallende toeristische attractie bij. Twee kloosters openen de deuren zodat bezoekers kunnen kennismaken met hun bewoners en de meest geheime plekjes.

Koen Theuns

Het Engels Klooster in de Carmerstraat en het Karmelietenklooster in de Ezelstraat: ze nemen een prominente plaats in in het straatbeeld, maar zelfs de meeste Bruggelingen kregen de gebouwen nog nooit van de binnenkant te zien. Maar daar komt verandering in, want vanaf volgend jaar openen de kloosters de deuren voor het publiek. Vier dagen per week zullen drie keer per dag bezoekers rondgeleid worden door een gids.

“Manier van leven delen”

Het opzet is om niet alleen het gebouw, maar ook zijn bewoners en het kloosterleven te ontdekken. De schatten aan boeken die de kloosters herbergen, zijn de rode draad doorheen het project, dat Sacred Books, Secret Libraries gedoopt werd. “Gidsen zullen de bezoekers naar unieke, verborgen en geheime plekken leiden waar stilte en schoonheid overheersen”, zegt Doenja Van Belleghem, coördinator van het project. “En elk bezoek zal worden afgerond met een ontmoeting met een religieuze.”

In februari volgend jaar wil de organisatie van start gaan met de rondleidingen, die ongeveer een uur zullen duren. Hoeveel een bezoek zal kosten, staat nog niet vast. Wat wel duidelijk is, is dat de interesse wederzijds zal zijn. “We kijken er erg naar uit om de bezoekers te ontmoeten. Voor ons is dit een manier om onze religie en manier van leven te delen”, zegt priorin Aline. Al worden de bezoekers niet zomaar in elke kamer toegelaten: het publieke en het private gedeelte blijven gescheiden. “En de tijdstippen van de rondleidingen worden ook aangepast aan onze agenda, niet omgekeerd.”

Doel van het project is ook om de kloostergemeenschappen een toekomstperspectief te bieden. Zo telt het bijna vier eeuwen oude Engels Klooster, met een prachtige zeventiende-eeuwse koepelkerk, nog acht bewoners terwijl er plaats is voor zestig. Een situatie die op termijn onhoudbaar is. Een deel van de inkomsten zal dan ook terugvloeien naar de gemeenschappen, bijvoorbeeld om de gebouwen te onderhouden.

Voor de toeristische ontsluiting van de twee kloosters kreeg het project een subsidie van 321.000 euro van Toerisme Vlaanderen. Die middelen worden onder meer aangewend voor het beter toegankelijk maken van de gebouwen, bijvoorbeeld voor rolstoelgebruikers. “Zo kunnen bezoekers uit binnen- en buitenland kennismaken met de kunstschatten van het Engels Klooster en het Klooster van de Ongeschoeide Karmelieten”, zegt Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister van Toerisme.

Ook het Brugs stadsbestuur juicht het project toe. Zowat een kwart van de binnenstad is gelinkt aan religieus patrimonium, en voor heel wat kerken en kloosters is de toekomst onzeker. “Maar het immaterieel, spiritueel erfgoed is minstens even belangrijk. Het is belangrijk dat we dit kunnen bewaren, zichtbaar maken en zo versterken”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V).