De zaak werd maandag voor de Mechelse correctionele rechtbank behandeld.© Theo Derkinderen

Man spreekt dreigberichten in op voicemail van begeleiders en riskeert voorwaardelijke straf: “Hier is een volle rode lijn overschreden”

Mechelen -

Een zestigjarige Mechelaar stond voor de rechtbank voor feiten van elektronische overlast. Zo kregen twee begeleiders - de man werd begeleid omwille van zijn mentale beperking - dreigende berichten van de man. Het parket vroeg tien maanden voorwaardelijk.

Theo Derkinderen

M.V. en zijn zus verbleven een tijdlang in dezelfde woning en werden allebei begeleid door mensen van een gespecialiseerde organisatie. “Maar omdat er problemen ontstonden tussen broer en zus werd beslist om hen te scheiden. Meneer V. probeerde de macht over zijn zus te behouden en beperkte haar in wat ze deed. Hij kwam ook agressief uit de hoek”, lichtte de openbare aanklager toe.

“In zijn perceptie waren de begeleiders de oorzaak van de splitsing met zijn zus en de organisatie besliste vervolgens om de begeleiding van de man stop te zetten. Maar de gevolgen waren ernstig want twee zorgverleners kregen zeer dreigende berichten van de man. Op de voicemail was onder meer te horen dat hij hen de kleren van het lijf zou rukken zodat ze naakt naar huis moesten.”

Tegen M.V. eiste het OM tien maanden cel met probatie-uitstel. Zo werd er een contactverbod gevraagd met de medewerkers van de organisatie.

Advocaat Yves Vekemans stond de twee bedreigde zorgverleners bij. “Meneer wou de macht over zijn zus en alles bepalen wat ze deed”, foeterde de raadsman. “Toen zijn zus financieel onafhankelijk werd en een aparte woonst kreeg, dan is de bom ontploft. Hij schold de begeleiders uit voor hoer, dreigde ermee hun façade bij te werken en keel over te snijden.”

Vekemans noemde M. een gevaarlijk persoon. “In dit dossier is een volle rode lijn overschreden. Meneer is een tikkende tijdbom.”

Spijt

Advocate Bieke Vanden Acker gaf toe dat haar cliënt elektronische overlast heeft veroorzaakt. “Hij wou op een rustige manier weer contacten hebben met zijn zus. En daarom belde hij ook naar de organisatie die hem begeleid had. Toen ze de telefoon niet opnamen, heeft hij de bewuste gesprekken ingesproken. Daar heeft hij spijt van.”

De man zelf zei dat zijn zus zijn enige familie is en hoopt dat hij haar opnieuw mag zien. Een vonnis is er op 27 mei.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen