© Frank Bahnmuller

Gerecht wil 5 jaar voor handtastelijk medium: “Niet ik ben gek, wel al die patiënten met hun valse verklaringen”

Het gerecht wil paragnost Johannes De Wit (65), het zelfverklaarde medium uit het Vlaams-Brabantse Asse, vijf jaar in de cel. Zijn handopleggingen bleken synoniem voor handtastelijkheden. Zelf houdt hij vol dat hij geen geld aftroggelde. “Niet ik ben gek, wel al die patiënten met hun valse verklaringen.”

pieter huyberechts

“Een oplichter is iemand die weet dat het product dat hij verkoopt nep is en daar heel bewust voordeel uit wil halen. Ik kan u zeggen: Johannes De Wit is geen oplichter. Hij gelooft al sinds zijn derde dat hij over paranormale krachten beschikt.” Zijn advocaat Frank Scheerlinck is ervan overtuigd dat het zelfverklaarde medium vanuit zijn Kasteel van Rampelberg in Asse enkel goede intenties had. Hij wilde mensen met zware psychische problemen of lichamelijke ongemakken proberen te genezen. “Iedereen kwam naar zijn kasteel uit vrije wil. Als dat al strafbaar is, moeten ook alle kaartleggers, waarzeggers en makers van horoscopen in de boekskes gestraft worden.” Scheerlinck geeft wel toe dat zijn cliënt eigenlijk gebakken lucht verkocht. “Wij, rationele mensen, zien dat zo. Hij niet. Hij beweert al jaren dat hij over paranormale gaven beschikt en dat hij iets goed doet. En dus kan hij nooit als oplichter beschouwd worden. Ik geloof dat hij gelooft in wat hij beloofde. Hij gaf mensen troost en vroeg daar een vergoeding voor.”

Het gerecht gelooft dan weer niets van de paranormale handelingen van iemand die door zijn slachtoffers omschreven wordt als “de zelfverklaarde reïncarnatie van Jezus”. Lang haar, steevast in het wit gekleed en door zijn kasteel dwalend als een soort sekteleider. Tientallen patiënten trokken de voorbije jaren naar het Kasteel van Rampelberg voor therapie. De charismatische De Wit liep er luid boerend de slechte karma te verjagen. Ze kwamen allen bedrogen uit, leert het onderzoek. “Zijn zogezegde handopleggingen ontaarden geregeld in verregaande handtastelijkheden”, zegt magistraat Carol Vercarre.

Gekke patiënten

Meerdere patiënten raakten bovendien duizenden euro’s kwijt. Wat altijd luidde het credo: “Nog enkele seances, en dan ben je definitief genezen.” Ook zijn vrouw, natuurkundig therapeute Anita van Helden, zat mee in de slag. Zij regelde de financiën. Het gerecht beschouwt hen als ordinaire oplichters die zich verrijkten op de kap van “kwetsbare zielen”. Johannes De Wit kreeg gisteren te horen dat het gerecht hem vijf jaar achter de tralies wil, zijn vrouw riskeert twee jaar. Op 1 maart valt het verdict. Het koppel houdt al jaren zijn onschuld vol. “Niet ik ben gek, wel al die patiënten met hun valse verklaringen.” De paragnost sukkelt zelf met zijn gezondheid. “Nooit zal ik nog een dag werken in België.”