© Photo News

De Croo: “Ik ben niet van plan het land te splitsen”

Vicepremier Alexander De Croo maakte woensdagochtend voor de start van het overlegcomité bij premier Charles Michel in zijn ambtswoning aan de Lambermont nogmaals duidelijk dat vervroegde verkiezingen niet aan de orde zijn: “Ik ben niet van plan het land te splitsen”, zei hij.

Belga

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) liet woensdagochtend als enige verstaan dat er wel naar vervroegde federale verkiezingen moet worden toegewerkt. Een mening die niet gedeeld wordt.

“Ik denk dat over een periode van acht maand tussen oktober en binnenkort mei, twee verkiezingen eerder beter is dan drie. We moeten niet overdrijven en ons land in een verkiezingskoorts steken gedurende acht maand. De bedoeling van de N-VA is voorbije dagen duidelijk geworden als je goedkeuring van de begroting laat afhangen van het stemmen van een grondwetsartikel dat leidt tot het confederalisme en het splitsen van het land. Die mening deel ik niet”, verduidelijkt De Croo.

Sociale accenten

De situatie die ertoe heeft geleid dat het land nu een regering in lopende zaken kent, is voor de vicepremier van Open Vld duidelijk. “Ten eerste is er de N-VA die voor tweede keer op twee weken tijd van mening verandert over iets waar een akkoord over is. Dat was het geval over het migratiepact en nu over de begroting”, stelt De Croo. “De socialistische partijen hebben dagen aan een stuk aangekondigd dat ze die motie zouden neerleggen en dat is hun verantwoordelijkheid. De premier heeft duidelijk gemaakt wat de sociale accenten zijn.”

Velen wezen dinsdag na het ontslag van premier Michel naar een tweet van Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten. Die zou ervoor gezorgd hebben dat de socialistische partijen de uitgestoken hand van premier Michel niet hebben aanvaard.

“Als je dagen aan een stuk zegt dat je de motie indient en de socialistische partij al aan hun reactie op de banken laat blijken dat ze er niet willen op ingaan, dan is dat een zwartepietspel. Je kan niet dagen aan een stuk zeggen dat je iets gaat doen en er dan niet op ingaan. Ik neem niemand iets kwalijk, maar op een bepaald moment moet je serieus blijven”, vindt De Croo.

Hij voegt er wel aan toe dat de regering in lopende zaken moet zorgen dat “er geen ontsporing is en budgettair geen fouten mag maken. We moeten zorgen dat we de mensen meer netto-inkomen geven en die goede maatregelen die we beslist hebben in de praktijk kunnen komen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER