Robby van Leeuwenberg stelt het nieuwe apenverblijf van Pakawi Park voor.© Stef Geeraerts

Pakawi Park investeert meer dan miljoen in dierenverblijf voor apen: “Grootste investering ooit in een zone”

Balen -

Pakawi Park in Olmen (Balen) investeert meer dan één miljoen euro in de bouw van een nieuw dierenverblijf voor verschillende apensoorten. Met de bouw brengt het dierenpark alles in gereedheid om te voldoen aan de strengere normen voor dierentuinen, die vanaf 2029 gelden.

Stef Geeraerts

Wie vandaag door Pakawi Park loopt, kan de eerste bouwsels van Monkey Island al zien. Binnenkort worden ze de nieuwe thuisbasis voor verschillende apensoorten. “We huisvesten er chimpansees, withandgibbons, ringstaart- en witgezichtmaki’s en de toepaja‘s. Onze dieren zijn zichtbaar langs één kant van het verblijf, waardoor ze niet de hele tijd door onze bezoekers bekeken worden”, zegt Robby van Leeuwenberg, curator in het dierenpark.

Robby begon in 2014 als stagiair bij Pakawi Park. Toen de functie van curator vrijkwam, was dat voor de dierenarts de ideale gelegenheid om terug te keren naar zijn roots. “Curatoren bestaan op meerdere vlakken, maar in de setting van een dierenpark adviseer ik de directie over dieren die nuttig kunnen zijn voor het park.”

“Mijn takenpakket bestaat eigenlijk uit alle administratie die hoort bij het welzijn van dieren en het aansturen van de artsen. Mijn job ziet er elke dag anders uit.”

Dierenwelzijn

Met de bouw van Monkey Island brengt Pakawi Park alles in gereedheid om te voldoen aan de strengere normen voor dierentuinen die vanaf 2029 in werking treden. “De bouw is een mooi project om nog meer in te zetten op dierenwelzijn. Door de nieuwe infrastructuur voldoen we meteen aan de natuurlijke behoeften van de diersoorten en kunnen we ons nog meer focussen op de verrijking en medische training van de dieren.”

Pakawi Park investeerde meer dan één miljoen euro in het nieuwe apenverblijf. “Tot nu de grootste financiële investering in één zone. De focus ligt niet alleen op Monkey Island, maar ook op andere plaatsen wordt het park vernieuwd.”

De bezoekers van Pakawi Park kunnen ook zelf hun steentje bijdragen. “We verkopen bakstenen van Monkey Island in de souvenirshop. Onze bezoekers kunnen ook overgaan tot het peterschap van een dier, waardoor ze de bouw van het apenverblijf financieel steunen.”

Het park kijkt nu al uit naar het hoogseizoen. Op 29 juni viert Pakawi Park zijn vijfjarig bestaan. Als de weersomstandigheden het toelaten, moeten de werken tegen die tijd afgerond zijn.

Op dit moment is het vernieuwde apenverblijf nog volop in opbouw.© Stef Geeraerts

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners