Dertig zwaar verwaarloosde dieren in beslag genomen: “Tussen de haarklitten zoeken naar de hond”

De honden waren erg verwaarloosd, maar worden nu goed opgevangen bij de Wase Dierenbescherming.© IF

Haasdonk -

In de Stuurstraat in Haasdonk heeft de politie meer dan dertig zwaar verwaarloosde dieren in beslag genomen. De Wase Dierenbescherming ontfermt zich over het merendeel van hen.

Dieter Verschooren

In de loop van vorige week zijn meer dan dertig zwaar verwaarloosde dieren in beslag genomen, maar het nieuws raakte nu pas bekend. De politie trof het schrijnende tafereel aan na klachten die aan de lokale boswachter werden gemeld. In totaal werden 29 honden, een aantal katten en een papegaai aangetroffen.

De Wase Dierenbescherming werd opgeroepen om de dieren te komen afvangen en nam 29 honden en een papegaai mee.

“Dit staat in de top vijf van ergste gevallen die we meer dan 50 jaar al hebben meegemaakt”, zegt Dirk Vermeulen van de Wase Dierenbescherming. “We moesten met zaklampen op zoek naar de dieren in het huis. Soms treffen we smerige woningen aan, maar hier was het echt gortig. Een van de agenten die het pand binnenging, kwam brakend terug naar buiten door de indringende ammoniakgeur.” (Lees verder onder de foto)

De verzorgers moesten op zoek naar de hond tussen de haarklitten.© IF

Intussen zijn alle dieren met de grootste zorg opgevangen. “We hebben hen al de eerste zorgen gegeven”, zegt Dirk. “Eerst knippen we alle klitten haar weg, maar dat was niet evident. Het was zoeken naar de honden onder al het samengeklitte haar. De dieren waren initieel erg asociaal, maar ondertussen lopen ze al gelukkiger rond in onze kennels. Ze hebben nu licht en krijgen aandacht.”

Dirk en zijn team van de Wase Dierenbescherming moesten geen verre verplaatsing maken om de dieren op te halen. “We werken over heel Vlaanderen”, zegt Dirk Vermeulen van de Wase Dierenbescherming. “Gek genoeg moesten we nu niet ver rijden en deed het incident zich voor in de Stuurstraat, achter onze hoek. Enkele jaren geleden waren er al klachten, maar nu werd er pas aan de alarmbel getrokken.”

Ondanks de hachelijke situatie zijn de dieren in kwestie nog niet ten dode opgeschreven. “We hebben er goede hoop op dat we het overgrote merendeel kunnen herplaatsen”, zegt Dirk Vermeulen. “Al moet het gerecht daar nog een uitspraak over doen. Onze aandacht gaat nu vooral naar de dieren om hen terug in ere te herstellen. Zowat alle dieren hadden een Nederlandse chip.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen