Leerkracht opgepakt omdat hij stem van schooldirecteur nabootste met AI om racistische opmerkingen te maken

Dazhon Darien (rechts) zou de stem van Eric Eiswert (links) hebben nagebootst om de reputatie van de man te besmeuren.© Facebook Dazon

Een leerkracht van een school in de Amerikaanse staat Maryland is opgepakt, omdat hij met artificiële intelligentie de stem van de schooldirecteur had nagebootst. Op die manier had hij vervolgens laten uitschijnen dat de directeur racistische en antisemitische opmerkingen had gemaakt over leerlingen en andere leerkrachten.

jvh
Bron: The Telegraph

Turnleraar Dazhon Darien zou AI gebruikt hebben om een audiofragment te maken waarin directeur Eric Eiswert zich negatief uitliet over zwarte leerlingen. “Ze kunnen hun weg niet vinden uit een papieren zak”, klonk het. En over twee joodse leerkrachten leek het alsof Eiswert zei dat “ze nooit aangenomen hadden mogen worden”.

Het fragment werd volop gedeeld op sociale media, en Eiswert werd tijdelijk geschorst in afwachting van een onderzoek door het gerecht. Daaruit blijkt nu echter dat de opname niet authentiek was. “We hebben vastgesteld dat de opname werd gegenereerd door het gebruik van kunstmatige intelligentie”, aldus politiecommissaris Robert McCullough.

Op aangeven van Eiswert werd de betrokkenheid van Darien onderzocht. De twee zouden al langer een moeilijke relatie gehad hebben, onder andere omdat de turnleraar geld van de school verduisterd zou hebben. De directeur moest ook beslissen of het contract van Darien verlengd zou worden, wat gezien hun relatie onwaarschijnlijk leek. De man zou daarom geprobeerd hebben om Eiswert te doen ontslaan.

Darien werd donderdagochtend opgepakt op de luchthaven van Baltimore, en in beschuldiging gesteld van diefstal, intimidatie van een getuige, en stalking.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen