Politici vielen van hun stoel toen ze hem vóór plastic zakjes hoorden pleiten. Wat bezielde de topman van Fedpack?

© Belga

Verketterd en verguisd, werd Jan Goesaert, topman uit de verpakkingsindustrie, nadat hij dinsdag in het Vlaams Parlement de verdediging van het plastic zakje op zich nam. Gisteren gaf hij echter aan zich “fout begrepen” te voelen en “niet tegen, maar vóór een beperking van plastic te zijn”.

Annelies Roose

“Vervuiling door plastic in de oceanen? Dat is ver van hier.” Of: “Plastic zakjes zijn maar een klein onderdeel van het totaal aan zwerfvuil. Bovendien is er nog genoeg petroleum voorradig om ze te blijven maken.” Er werden grote ogen getrokken na de passage van Jan Goesaert, dinsdag in het Vlaams Parlement. De topman van de belangenorganisatie van de verpakkingsindustrie moest alternatieven formuleren voor plastic zakjes, in het licht van een nakend verbod in Vlaanderen. Maar het leek eerder een pleidooi vóór de vervuilende zakjes.

“Ik begrijp het niet”, reageerde hij gisteren. “Ik ben geen zot die de lof van plastic zakjes zingt, en ben verkeerd begrepen. Zoals iedereen zie ook ik dat de publieke opinie zich van niet-herbruikbare zakjes afkeert. En ook ik vind dat het gebruik moet worden afgebouwd. Ik heb alleen willen duidelijk maken dat plastic zakjes onverdiend de zwartepiet toegeschoven krijgen. Ze zijn slechts een deel van het probleem van het zwerfvuil.”

Een verbod op plastic zakjes is volgens Goesaert dus weinig zinvol. Fedpack gelooft meer in het verder betalend maken van plastic zakjes, in samenspraak met de overheid, de kleinhandelaars en de supermarkten. “Ik heb zelfs gepleit voor sensibiliseringscampagnes die alternatieven in de verf zetten.”

Werd hij teruggefloten? Navraag bij zijn voorganger André Vincke leert dat “iedereen in de organisatie op dezelfde golflengte zit”. Maar zowel oppositie als milieuorganisaties blijven het voorval “uiterst bizar” vinden. “Niets van zijn uitspraken is verzonnen: ik heb Goesaert ze horen zeggen”, zegt SP.A’er Rob Beenders, die in de commissie aanwezig was. “Ik denk alleen dat hij nooit heeft beseft hoe straf ze waren, en hij geschrokken is van hun impact.” Rob Buurman van het Recycling Netwerk, een coalitie van milieuorganisaties, heeft moeite met de tegenstrijdigheden in Goesaerts betoog. “Het roept vragen op als je zegt het gebruik van plastic zakjes te willen verminderen, maar ze op de markt brengt en ze betalend wil houden. Dan ben je toch voorstander?”

Teruggefloten?

De heisa neemt niet weg dat het plastic zakje in Vlaanderen hoe dan ook op weg is naar de uitgang. In navolging van Scandinavische landen, Frankrijk, Wallonië en Brussel, drong ook Vlaams milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) eerder deze maand nog aan op een verbod. “Wie het probleem écht wil aanpakken, voert een verbod in”, zegt Buurman.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer