Direct naar artikelinhoud
NieuwsOnderwijs

Opvallende move van Weyts, die kabinetschef tot hoofd onderwijsinspectie benoemt

Katrien BonneuxBeeld Klaas De Scheirder

Vanaf 1 september wordt Katrien Bonneux, de kabinetschef van Ben Weyts, inspecteur-generaal. Opmerkelijk, na Weyts’ eerdere uitspraken dat de Onderwijsinspectie vooral moet luisteren naar de politiek.

Vrijdagavond stelde de Vlaamse regering Katrien Bonneux aan tot inspecteur-generaal van de Onderwijsinspectie. Bonneux is de huidige kabinetschef van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Een extern bureau had twee kandidaten voorgesteld aan de regering. Die koos uiteindelijk voor Bonneux. “Dit is een kwestie van de juiste vrouw op de juiste plaats”, zegt Weyts aan persagentschap Belga. “Er wachten grote uitdagingen bij de Onderwijsinspectie: helpen zorgen voor minder planlast en meer onderwijskwaliteit.”

Bonneux is gepokt en gemazeld binnen de Vlaamse onderwijsadministratie, waar ze sinds 2006 aan de slag was. Het is vooral de laatste stap in haar carrière die haar aanstelling opmerkelijk maakt: sinds 2021 was Bonneux kabinetschef voor Weyts.

Net die laatste had bij het ontslag van de vorige inspecteur-generaal Lieven Viaene enkele opmerkelijke uitspraken gedaan over de inspectie. Viaene haalde bij zijn ontslag stevig uit naar Weyts en verweet hem de inspectie monddood te hebben gemaakt. Wat Weyts betreft ging het om natrappen na een negatieve evaluatie. Volgens hem is de Inspectie gewoon deel van de administratie. “Ambtenaren functioneren onder politieke verantwoordelijkheid”, klonk het toen. “Wanneer dat niet gebeurt, grijp je in.”

Het waren uitspraken die hem op kritiek van Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, én de coalitiepartners kwamen te staan. Allemaal verweten ze Weyts te raken aan de autonomie van de Onderwijsinspectie. Een argument dat kracht wint door de aanstelling van zijn kabinetschef.