Verkeersveiligheid

Riooldeksel “doelbewust” van brug gegooid in voorruit truck, chauffeur op slag dood

Ghita en Gheorghe Tibil.© facebook

Op de E42, tussen Héron en Andenne, is in de nacht van vrijdag op zaterdag een Roemeense trucker omgekomen nadat zijn vrachtwagen geraakt werd door een riooldeksel dat van een brug werd gegooid. Volgens het parket van Namen gaat het om een misdrijf. De daders worden gezocht.

De 50-jarige Gheorghe Tibil en zijn vrouw Ghita waren in opdracht van het Spaanse transportbedrijf Castillo Trans op weg naar Frankrijk toen omstreeks 1.35 uur ’s nachts een riooldeksel de voorruit van hun truck doorboorde. De chauffeur had geen schijn van kans en stierf ter plekke, zijn vrouw slaagde erin om de vrachtwagen nog veilig tot stilstand te brengen.

Het loodzware riooldeksel werd naar beneden gegooid vanaf een brug, en moet vrijwel zeker door meerdere personen opgetild zijn. “Het riooldeksel werd van de brug gegooid en ging pal door de voorruit van de vrachtwagen”, vertelt magistrate Régine Cornet. “De vrouw van het slachtoffer, die sliep, is vervolgens wakker geschoten en heeft de handrem van de vrachtwagen opgetrokken. Als bij wonder heeft ze de vrachtwagen zachtjes in de berm kunnen parkeren.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Niets wijst erop dat dader(s) en slachtoffer elkaar kenden, maar het gaat volgens het parket wel degelijk om een criminele, doelbewuste daad, aldus Cornet. “Er is een onderzoeksrechter gevorderd die momenteel een aantal onderzoeksdaden heeft bevolen. De voorlopige juridische kwalificatie betreft moord. Nogmaals: volgens de eerste vaststellingen gaat het hier om een bewuste aanslag.”

Daders spoorloos

Van de daders - men gaat uit van meer dan één - ontbreekt momenteel elk spoor. “We roepen iedere automobilist die daar vrijdagnacht in de buurt was op om zich te melden”, vervolgt de parketmagistrate. “Al wordt het geen makkelijke zoektocht: er hangen geen camera’s in de buurt, het was pikdonker en er zijn geen getuigen opgedoken.”

Themabeeld.© vrs

Familie en vrienden van Tibil reageren erg aangeslagen. Zijn vrouw – die als bij wonder niet gewond raakte – is in shock. Ze werd al verhoord, maar heeft naar verluidt geen idee wie er achter de aanslag op haar man zou kunnen schuilgaan.

De zoon van het Roemeense slachtoffer, ook een vrachtwagenchauffeur, reed enkele kilometers achter hem. Dat laat de burgemeester van Héron, Eric Hautphenne, weten bij RTL Info. “De zoon kwam aan toen ook de hulpdiensten nog ter plaatse waren”, aldus de burgemeester.

(belga, sgg, phu)