Jonge ooievaars zijn zoā€™n twaalf centimeter groot en wegen ongeveer 70 gram.
Foto: Livestream Zwin Natuur Park

Eerste ooievaarsjong van het jaar in het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist

In het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist is het eerste ooievaarsjong van dit jaar uitgekomen. Dat is zo'n twee weken vroeger dan andere jaren. Dat komt waarschijnlijk door de zachte winter. Het is nog niet duidelijk of het jong het zal overleven.

Feest in het Natuur Park het Zwin! Daar is het eerste ooievaarsjong van dit jaar. Dat is zo'n twee weken vroeger dan anders. Het is niet duidelijk hoe dat komt. "Waarschijnlijk heeft de zachte winter daar iets mee te maken", reageert Ina De Wasch van Natuur Park het Zwin.Ā "Er was ook geen vorstperiode. Dat heeft de start van hun eileg waarschijnlijk beĆÆnvloed."

Het ooievaarsjong is ongeveer 12 centimeter en weegt zo'n 70 gram. Binnenkort worden er nog meer jongen verwacht. "Het is nog niet zeker of alle ooievaarsjongen de komende periode zullen overleven. Dat hangt af van twee factoren: voldoende voedsel en het weer. Door de natte periode is er wel veel eten beschikbaar, dus dat is positief."

"Maar het weer is een cruciale factor en dat ziet er niet goed uit. Voor de komende periode zijn lage temperaturen, hagel, regen en wind voorspeld. De jongen zijn nog heel klein en hebben niet veel dons.Ā Dat maakt ze kwetsbaar."

Bekijk: "Dat kan een risico zijn voor de jongen op vroege sterfte", zegt Ina De Wasch

Videospeler inladen...

Jongen komen apart uit

De broedduur bedraagt ongeveer 33 dagen. Ooievaars leggen meestal 3 tot 5 eieren. Deze worden niet allemaal tegelijk gelegd, maar gemiddeld om de 2 dagen. Zowel het vrouwtje als het mannetje houden het legsel warm. Doordat de eieren niet allemaal tegelijk gelegd worden, komen ze ook niet allemaal samen uit. Daardoor zijn niet alle jongen in hetzelfde nest even groot.Ā 

Je kan de ooievaars volgen via de livestream van het Natuur Park. Eind mei volgt er een groot geboortefeest voor de jongen.

Meest gelezen