© REUTERS

Operaties zonder pijnstillers, amputaties na urenlang vastgeketend te zijn: Gazanen “gemarteld” in Israëlisch veldhospitaal, aldus dokter

Palestijnse gevangenen uit de Gazastrook worden routineus vastgeketend, geblinddoekt en gedwongen om luiers te dragen tijdens hun behandeling in Israëlische veldhospitalen. Dat hebben verschillende hulpverleners en klokkenluiders bevestigd aan de BBC. Volgens een arts komen de gebruikte praktijken neer op “marteling”.

jvh
Bron: BBC

De meeste onthullingen gaan over het militair veldhospitaal dat verbonden is aan legerbasis Sde Teiman, in het zuiden van Israël. Dat veldhospitaal werd na de verrassingsaanval van Hamas op 7 oktober opgericht door het Israëlische ministerie van Volksgezondheid, specifiek om er gevangenen uit Gaza te behandelen. Dat gebeurde nadat verschillende openbare ziekenhuizen en ziekenhuispersoneel geweigerd hadden om gevangengenomen Hamasstrijders te behandelen.

LEES OOK. “Wie de wet niet respecteert, moet niet klagen”: aanklager Internationaal Strafhof vraagt arrestatiebevel voor Netanyahu 

In de daaropvolgende maanden werden grote aantallen mensen uit Gaza opgepakt en voor ondervraging naar basissen als Sde Teiman gebracht. Wie na die ondervraging verdacht wordt van lidmaatschap van Hamas, wordt naar Israëlische gevangenissen gestuurd, maar vele anderen worden zonder aanklacht weer vrijgelaten in Gaza.

© REUTERS

“Ontmenselijkend”

Toch worden alle gevangenen in Sde Teiman op dezelfde hardhandige manier behandeld. Volgens één klokkenluider worden bijvoorbeeld “routinematig” ingrepen uitgevoerd zonder pijnstillers, waardoor de gedetineerden “onaanvaardbaar veel pijn” leden. Volgens een andere klokkenluider werd ernstig zieke patiënten de juiste behandeling ontzegd.

De klokkenluiders beschrijven ook hoe gevangenen routinematig worden vastgeketend aan alle ledematen. Volgens een arts met kennis van de omstandigheden ter plaatse is van mening dat het langdurig vastbinden aan bedden “enorm en vreselijk lijden” veroorzaakt, en omschrijft de praktijken als “marteling”. Eén gedetineerde die na ondervraging werd vrijgelaten vertelde aan de BBC dat zijn been moest worden geamputeerd, omdat hij geen behandeling had gekregen voor een geïnfecteerde wond.

Veel gevangen worden ook gedwongen om luiers te dragen. “Het leger zorgt ervoor dat de patiënt 100 procent afhankelijk is, net als een baby”, aldus een andere dokter. “Je bent geboeid, je draagt luiers, je hebt water nodig, je hebt alles nodig – het is ontmenselijkend.”

LEES OOK. STANDPUNT. Verdere escalatie Midden-Oosten lijkt niet voor morgen

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Israëlisch leger: “Gepaste en zorgvuldige behandeling”

Het Israëlische leger ontkent de beschuldigingen, en zegt dat gevangenen in Sde Teiman “gepast en zorgvuldig” behandeld worden. In een reactie klinkt het dat gevangenen enkel geboeid worden “wanneer het veiligheidsrisico dat vereist”, en dat luiers “alleen gebruikt worden voor gedetineerden die medische procedures hebben ondergaan waardoor hun bewegingsvrijheid beperkt is”.

LEES OOK. LIVE GAZA. Volg hier het nieuws over de oorlog in de Gazastrook en spanningen in het Midden-Oosten

De verhalen van de klokkenluiders worden echter bevestigd door een rapport van de ngo Physicians for Human Rights in Israel, waarin eerder al werd gesteld dat de Israëlische gevangenissen “een apparaat van vergelding en wraak” waren geworden, en dat de mensenrechten van gedetineerden werden geschonden.

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE