De 41-jarige Matthias Ecke zou zijn aangevallen door een groepje van vier personen.
Foto: AP

Duits Europarlementslid Matthias Ecke ernstig gewond na aanval tijdens verkiezingscampagne

Het Duitse Europarlementslid Matthias Ecke is in Dresden mishandeld en ernstig gewond geraakt. Dat gebeurde toen hij verkiezingsposters aan het ophangen was, zegt de politie. De politicus van de linkse partij SPD van bondskanselier Olaf Scholz is overgebracht naar het ziekenhuis en zal geopereerd moeten worden.

De 41-jarige Matthias Ecke zou zijn aangevallen door een groepje van vier personen. Kort daarvoor werd ook een 28-jarige medewerker van de Groene Partij (Grünen) geschopt en geslagen bij het ophangen van posters. De autoriteiten vermoeden dat dezelfde groep verantwoordelijk is voor beide aanvallen. Over de beweegredenen van de daders is nog niets bekend.

De SPD reageerde geschokt op het voorval. De partijtak in Saksen zei dat ook andere campagneteams zijn beledigd en geïntimideerd bij het ophangen van posters. De aanval op Ecke wordt omschreven als een "onmiskenbaar alarmsignaal" voor alle Duitsers. Het belagen van democraten is de werkwijze van fascisten, staat in een verklaring.

Toenemende vijandigheid

De politie doet ook onderzoek naar een afzonderlijke aanval op twee Duitse politici, Kai Gehring en Rolf Fliß van de Grünen. Dat incident vond donderdagavond plaats in Essen, niet ver van de grens met Nederland. Fliß, een lokale politicus, zou in het gezicht zijn geslagen. Zijn belagers stapten daarna in een taxi en reden weg. Het zou gaan om twee personen.

De twee politici zeggen in een gezamenlijke verklaring dat ze vrezen voor toenemende vijandigheid tegenover politici. "Maar we laten ons niet intimideren, want er zijn mensen nodig die zich inzetten voor hun gemeenschap."

De SPD en de Europese sociaal-democraten riepen de conservatieve partijen in Europa op om elke samenwerking met rechtsextremistische partijen en politici af te wijzen. "We hebben daarover duidelijkheid nodig", benadrukte Lars Klingbeil, partijleider van SPD, tijdens een congres in de Duitse hoofdstad Berlijn.

"Als de rechtsextremistische en populistische partijen de macht zouden verwerven in Europa, dan zouden ze ons Europees eenwordingsproject vernietigen", zei medepartijleider Saskia Esken.

Scholz noemt het een bedreiging voor democratie

Ook bondskanselier Olaf Scholz - ook partijgenoot van Ecke - reageert verontwaardigd en roept op tot een gezamenlijke actie tegen rechts. "Dit is een bedreiging voor de democratie", zei hij op een congres.

De aanval op Ecke was deprimerend, zei Scholz in Berlijn op een congres over democratie in de aanloop naar de komende Europese verkiezingen. "Dit is een bedreiging voor de democratie, en daarom is onze schouders ophalen nooit een optie," zei de bondskanselier. "We moeten ons hier samen tegen verzetten." 

"Ook aanvallen op kandidaten van de Grünen en lokale politici zullen niet worden getolereerd. Dat zulke dingen gebeuren heeft ook te maken met de toespraken die worden gehouden en de sferen die worden gecreëerd", zei Scholz, verwijzend naar bijvoorbeeld de rechts-populistische AfD. 

Scholz wenste Ecke een spoedig herstel en sprak zich ook uit voor een volledig onderzoek. 

Bekijk: "We moeten ons hier samen tegen verzetten", zegt Olaf Scholz

Videospeler inladen...

Duitse rechts-populistische partij AfD veroordeelt aanval

Tino Chrupalla, de covoorzitter van de Duitse rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD), heeft de brutale aanval op het Duitse Europarlementslid veroordeeld. "Wij veroordelen alle fysieke aanvallen tegen politici van alle partijen", aldus Chrupalla.

Chrupalla schrijft op X, het vroegere Twitter, dat verkiezingscampagnes "inhoudelijk hard en constructief moeten zijn, maar zonder geweld". Hij wenst Ecke veel sterkte en een spoedig herstel.

Meest gelezen