© BELGA

HERBELEEF. Anderlecht klopt Genk met 2-1, Cercle kan vierde plek morgen overnemen

Of het vertrek van Wouter Vrancken ook zijn sporen nalaat op het veld zal zaterdagavond moeten blijken. KRC Genk heeft tegen Anderlecht alvast alle baat bij een driepunter, wil het Cercle Brugge achter zich houden in de strijd om plek vier. Volg de wedstrijd hier op de voet.

Mathias Vranckx
Anderlecht Logo
Anderlecht
2
:
1
RC Genk Logo
RC Genk
Mathias Vranckx

McKenzie: “Trainers komen en gaan” 

“Ik vond dat we gedurende negentig minuten aardig wat grip op de partij hadden. Het is niet zo dat we Anderlecht van het kastje naar de muur gespeeld hebben, maar we vonden de ruimtes vrij makkelijk en in de laatste twintig minuten hebben we ze als team samen toch stevig achteruit gedrukt waardoor ze constant in hun eigen strafschopgebied stonden te verdedigen.” 

Het feit dat ik als kapitein van de ploeg mocht opdraven is fijn, maar eigenlijk betekent het voor mij niet zoveel. Ik ben fier dat ik het team met de kapiteinsband het veld op mag leiden, maar eigenlijk verandert het voor mij niets. Ik ben van nature al een leider, dus ik zal altijd aansturen waar ik dat nodig acht.” 

“Normaal gezien is Carlos (Cuesta, nvdr.) kapitein als Bryan (Heynen, nvdr.) er niet bij kan zijn. Het is niet zo dat het een uitdrukkelijke eis van Domenico Olivieri was dat ik kapitein zou zijn. Het was gewoon een interne beslissing.” 

“Onder Wouter Vrancken heb ik ook al als kapitein gespeeld. We gaan hem missen. We hebben twee mooie jaren beleefd. Vorig jaar waren we zo dicht bij de titel. Dat is uiteraard ook zijn verdienste. De rest ligt buiten onze handen. We hebben afgelopen week nog met elkaar gesproken, maar Vrancken is ons geen uitleg verschuldigd. Trainers komen en gaan. Spelers komen en gaan. Dat is nu eenmaal de industrie waar we inzitten.” 

Door Mathias Vranckx 

Mathias Vranckx

 Arokodare: “Soms bang om met m’n hoofd in duel te gaan” 

“Ik ben enorm teleurgesteld na deze nieuwe nederlaag, maar ook wel ergens trots op het team. We speelden op het veld van titelkandidaat Anderlecht en we hebben dat goed gedaan. Deze match was veel beter dan de vorige drie. We stonden er als ploeg, maar de bal wilde er gewoon niet in. Als je ziet hoeveel kansen we nog in dat laatste kwartier krijgen, dan moet daar altijd minstens eentje van tegen de netten vliegen.” 

“Anderlecht was gewoon veel efficiënter dan ons. Ik denk dat zij over heel de match bekeken maar twee of drie grote mogelijkheden krijgen, maar ze scoren wel tweemaal. Dit is jammer genoeg een probleem waar we al het hele seizoen mee kampen. We voetballen goed, overklassen de tegenstander met momenten, maar scoren veel te weinig. Dat moet de komende matchen en volgend seizoen absoluut beter." 

Goal weggegeven 

“Al moet ik in de eerste plaats weer naar mezelf kijken. Ja, ik scoor een mooie goal, maar geef ook een doelpunt weg. De 2-0 van Dolberg, daarvoor leg ik de schuld volledig bij mezelf. Ik verlies het kopbalduel van Augustinsson. Dat mag nooit gebeuren.” 

“Ik voelde hem niet komen. Hij ziet de bal inderdaad van ver goed komen aangezien hij van de cornervlag kwam. Hierdoor kon hij veel kracht zetten terwijl ik zo goed als stil stond, maar ik had veel eerder moeten anticiperen en sterker op m’n benen staan. In zulke fases moet ik nog veel slimmer worden. Ik had bijvoorbeeld ook neer kunnen gaan. Dan zou de scheidsrechter in negen van de tien gevallen een overtreding in het voordeel van Racing Genk gefloten hebben.” 

Botsingen met het hoofd 

“En er is nog iets. Ik wil het niet als excuus inroepen, maar het is wel een gegeven dat nu en dan door m’n gedachten spookt. Ik heb het afgelopen seizoen al veel klappen te verwerken gekregen. Botsingen bedoel ik dan. En meestal werd m’n hoofd daarbij stevig geraakt. Ergens ben ik soms dus een beetje bang om met m’n hoofd in duel te gaan omdat ik weet dat het risico op een nieuwe hoofdblessure nooit veraf is.” 

“Het was ook gewoon een zeer bewogen week. Met het vertrek van coach Vrancken viel er een bom binnen de spelersgroep. Ergens heeft het onze voorbereiding op deze wedstrijd uiteraard een beetje verstoord, maar niet per se op een slechte manier. We hebben bewezen dat we, ondanks het verlies, als team kunnen terugslaan met goed voetbal.”

“Het is en blijft een hele hoop heisa. Het zijn mijn zaken niet, dus ik probeer er ook niet van wakker te liggen. Onze coach heeft een gesprek gehad met het bestuur en daar is uit gebleken dat de samenwerking werd stopgezet. Ze zullen daar beiden wel hun goede redenen voor gehad hebben.”

Meningsverschil 

“Wouter is een uitstekende trainer en gewoon ook een goeie gast. In het begin van het seizoen hadden we al eens een meningsverschil, maar we wisten daar altijd samen uit te komen. Ergens verdient hij het niet om een mooi verhaal zo te moeten afsluiten, maar zoals ik al zei weet ik ook niet wat er zich achter de schermen allemaal heeft afgespeeld of nog aan het afspelen is. Vrancken verdient dit niet, maar de club verdient dit ook niet. Ik heb massa’s respect voor beiden, maar wij als spelers zijn enkel bezig met wat er op het veld gebeurt.” 

“We hebben nog de kans gekregen om met Wouter (Vrancken, nvdr.) en Kev (assistent-coach Kevin Van Dessel, nvdr.) te spreken. Het is vooral bij succes wensen en afscheid nemen gebleven. Ik was persoonlijk iets closer met Kev. Hij was wel zeer emotioneel. Maar wat kan je meer zeggen? Ik geef echt niet om het waarom. Dat is iets tussen hen en de club.” 

Door Mathias Vranckx 

Mathias Vranckx

El Ouahdi: “Een donderslag bij heldere hemel” 

“Ik denk dat we Anderlecht moeten verlaten met een punt. We speelden een uitwedstrijd bij een heel sterke tegenstander, maar ik vind dat we Anderlecht gedurende negentig minuten steeds vrij goed onder controle hebben gehad. In de eerste helft hadden we het meeste balbezit, maar de echte kansen bleven inderdaad uit.” 

“We kozen in die eerste periode bewust voor wat meer controle. Bij Anderlecht zaten ze ook nog allemaal erg fit waardoor ze hier en daar gevaarlijk voor ons doel kwamen. We moesten onze weg at vinden. Daar hoeven we niet beschaamd over te zijn. Ik vond dat we de bal goed van voet tot voet lieten gaan. We hielden elkaar in evenwicht tijdens die eerste 45 minuten.” 

Bibberende Brusselaars 

“Ik vond vooral onze laatste vijftien à twintig minuten zeer indrukwekkend. We hebben Anderlecht ertoe gedwongen om zich volledig rond hun eigen box te posteren. Dankzij onze hoge druk begonnen ze nog serieus te bibberen, maar weer hadden we veel te veel kansen nodig om de bal over de doellijn te krijgen.” 

“Of we te laat in gang schoten? Dat weet ik niet. Als we in dat laatste kwartier mits wat meer geluk de 2-2 maken gaat niemand zaniken over het feit dat we pas zo laat echt goed begonnen te voetballen. We kregen gewoon ook veel vertrouwen na de aansluitingstreffer van Arokodare. Anderlecht ging toen wat meer achteruit hangen en besloot de voorsprong te verdedigen.” 

Vier op een rij 

“Voetbal draait nu eenmaal om resultaten. We slikken onze vierde nederlaag op rij. Dat is uiteraard verre van leuk, maar we laten dit niet in onze hoofden sluipen. Ons voetbal is goed genoeg en we weten dat we als team enorme kwaliteiten hebben, maar het moet eens gaan meezitten.” 

“We zijn inderdaad enorm stilgevallen. Ik had het ook liever anders gezien. Het doet heel veel pijn. We beginnen de Champions’ Play-off met tien op twaalf. Dat had eigenlijk zelfs twaalf op twaalf moeten zijn. En nu een schamele nul op twaalf. Ik begrijp het zelf ook niet hoe dat is kunnen gebeuren. Maar ook dat stilvallen hoort bij het voetbal. Elke club kent goeie en minder goeie periodes.” 

Afscheid Wouter Vrancken 

“We beleefden een bewogen week met het vertrek van onze hoofdcoach Wouter Vrancken. Dat kwam voor mij echt als een donderslag bij heldere hemel. Ik kan er niet veel over zeggen. Ik vind het in ieder geval zeer jammer dat de coach plots weg is. Ik heb namelijk heel veel aan hem te danken. Hij wou me graag bij Racing Genk en hij heeft me sinds ik hier ben enorm veel vertrouwen gegeven.” 

“Ik weet dat ik grote schoenen te vullen had als opvolger van Daniël Muñoz, maar de coach is altijd in me blijven geloven. In het begin had ik het moeilijk en speelde ik niet veel, maar Vrancken heeft nooit aan mij getwijfeld. Dat siert hem. Ik ga hem heel hard missen.” 

“We hebben het als groep wel goed kunnen afsluiten met hem. Dat helpt een beetje. Hij heeft ons een paar dagen geleden heel veel succes gewenst en hij zei dat we alles op alles moesten zetten om dat Europese ticket nog te pakken. Dat gaan we in de resterende twee wedstrijden absoluut nog proberen te doen.” 

Door Mathias Vranckx 

Mathias Vranckx

Hrosovsky: “Zes op zes is de enige optie” 

“We speelden een meer dan degelijke wedstrijd. We creëerden meer kansen dan Anderlecht, maar verliezen de wedstrijd. We verdienen meer, maar weigeren het af te maken. Zo verlies je wedstrijden. Dat is zeer frustrerend en doet enorm veel pijn.” 

“Toch laten we de moed niet zakken. We blijven vol voor die vierde plaats gaan. Cercle Brugge kan in het klassement morgen wel haasje over doen met ons, maar dan nog geven we ons niet gewonnen. We hebben al een heel seizoen gestreden voor wat we waard zijn, dus we gaan daar nu plots zeker niet mee stoppen. We gaan in de resterende wedstrijden maar voor één ding, en dat is zes op zes. Dat is de enige optie.” 

Door Mathias Vranckx 

Mathias Vranckx

El Khannouss: “Totaal oneens met m’n gele kaart” 

“Ik denk dat we geen slechte wedstrijd speelden. Integendeel zelfs. We speelden met heel veel lef. Dat vind ik echt chapeau. Al blijft dat aloude probleem van gebrek aan efficiëntie ons parten spelen. Het zijn nu eenmaal moeilijke tijden voor iedereen binnen de club. Voor de spelers, de fans, het bestuur en ga zo maar door. Het enige wat ik onze supporters kan beloven is dat we in de resterende matchen nog zoveel mogelijk punten gaan proberen te pakken.” 

“Ons plan is duidelijk. We weten welk voetbal we willen brengen. We brengen dat ook bijna week na week. Racing Genk staat voor attractief voetbal, maar met enkel attractief voetbal koop je niets. Het moet ook punten opleveren.” 

“Onze fans verdienen dat. Ze reizen overal met ons mee en schreeuwen ons naar voren. Ik wil hen nog bedanken om dat telkens zo talrijk te doen. Ondanks dat we momenteel een moeilijke periode doormaken gaan we proberen ons seizoen op een mooie manier te eindigen.” 

“Ik ga er door m’n schorsing (El Khannouss pakte tegen Anderlecht z’n derde gele kaart in deze Champions’ Play-off, nvdr.) helaas niet kunnen bijzijn tegen Antwerp. Ik was het volledig oneens wanneer de scheidsrechter geel trok. Naar mijn gevoel speelde ik de bal, maar helaas kan de klok niet meer teruggedraaid worden. We hebben kwaliteiten genoeg om te kunnen winnen van Antwerp, met of zonder mij. En tegen Union zal ik zeker nog van de partij zijn.” 

Door Mathias Vranckx 

Mathias Vranckx
2-1. Scheidsrechter Visser blaast op de fluit. Racing Genk streed nog voor wat het waard was. Wat een blauwwitte belegering was me dat nog in het slot. Anderlecht bibberde en beefde, maar de ploeg van Brian Riemer trekt de overwinning toch over de streep. KRC Genk blijft met lege handen achter en kan Cercle Brugge morgen over zich zien springen in de klassering. 
Mathias Vranckx
Fadera wringt de laatste kans de nek om! Wat een afzwaaier! 
Mathias Vranckx
Ait El Hadj wil absoluut een heel belangrijk doelpunt meepikken tegen z'n ex-club, maar hij schiet in het zijnet. 
Mathias Vranckx
Mathias Vranckx
Er worden nog minstens vijf extra minuten aan de tweede helft toegevoegd. 
Mathias Vranckx
De ex-Anderlecht-speler krijgt onmiddellijk een grote kans. Leoni blokt de volley van Ait El Hadj uitstekend af. 
Mathias Vranckx
Mathias Vranckx
De druk van Racing Genk wordt stilaan enorm. Hrosovsky schiet nu wel onbesuisd ruim over. 
Mathias Vranckx
Amuzu duwt het leer maar net naast. Kansen langs beide kanten in het slot. 
Mathias Vranckx
Mathias Vranckx
Racing Genk begint plots te drukken. De Limburgers geloven er nog in. Arokodare timet z'n kopbal goed. Schmeichel redt vrij eenvoudig. 
Mathias Vranckx
2-1! Hier is de aansluitingstreffer van Arokodare! Kan het dan toch nog voor Racing Genk? El Ouahdi krult de bal perfect op de knikker van de Nigeriaan. Schmeichel heeft geen verhaal. 
Mathias Vranckx
Mathias Vranckx
2-0 Dolberg! Het lijkt over en out voor Racing Genk. Sardella dropt de bal na een Brusselse hoekschop snel weer in het Genkse strafschopgebied en het is Augustinsson die nota bene het duel wint van de lange Arokodare. Dolberg neemt over en blijft ijzig kalm. Hij duwt de bal simpel voorbij Vandevoordt. 
Aangeboden door onze partners