Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

‘South Park’ joeg die gouwe ouwe Amerikaanse fatsoensrakkers nog eens de gordijnen in

Beeld uit ‘Dead Kids’, de eerste aflevering uit het nieuwe seizoen van ‘South Park’.Beeld Comedy Central

In DM ZAPT zet de redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Sasha Van der Speeten over het nieuwe seizoen van South Park.

“South Park beeldt in de aflevering ‘A Boy And a Priest’ molesterende priesters af als pedofielen, maar dat klopt feitelijk niet”, aldus Bill Donahue onlangs, leider van de Amerikaanse Catholic League, het behoorlijk extremistische katholieke controleorgaan dat om de haverklap critici van zijn kerk voor de rechtbank daagt. “Bijna alle aanranders – 8 op de 10 – waren homoseksuelen. Om die reden zouden de slachtoffers in de tv-reeks moeten zijn afgebeeld als adolescenten, niet als kinderen. In Hollywood worden de makers van South Park, Trey Parker en Matt Stone, als moedig gezien. Eigenlijk zijn het lafaards. Het vergt moed om de waarheid te vertellen.”

Dat roept een handvol bedenkingen op. Dus Donahue zegt eigenlijk dat de katholieke kerk bulkt van de homoseksuele aanranders en dat is blijkbaar helemaal toppie voor hem? En zou Donahue al ooit hebben gehoord van homoseksuele pedofielen? En ook wel: tiens, Bill Donahue kijkt zowaar naar South Park. Evenals: Sinds wanneer ligt een door Trump gesteund kerkelijk leider wakker van een cartoonserie die toch vooral door lefties wordt bekeken? En ten slotte: Hey, Trey Parker en Matt Stone, als jullie straks gaan branden in de hel, doe dan even Bill Hicks de groeten van ons!

Respect hoor, ‘South Park’. Jullie joegen die gouwe ouwe Amerikaanse fatsoensrakkers nog eens de gordijnen in. Faut le faire

Moraalridders

Je zou toch denken dat na meer dan twintig jaar South Park iedereen van Kanye West over Elon Musk tot Barbra Streisand en zélfs Bill Donahue weten waar die reeks voor staat. Hoe genadeloos de animatieserie God, Satan en zichzelf – zie de cancelsouthpark-hashtag van het nieuwe seizoen! – in de zeik neemt? Bovendien kreeg de katholieke kerk er zestien jaar geleden al stevig van langs in de episode ‘Red Hot Catholic Love’, waarin priester en lamme goedzak Father Maxi in het Vaticaan infiltreert en daar op een complot van pedofiele priesters stoot die hopen op een goddelijke zegen net door kinderen te molesteren. Gemiste kans, Donahue.

Respect hoor, South Park, om na het dipje dat seizoen 20 markeerde er weer helemaal bovenop te zijn geraakt. Jullie joegen die gouwe ouwe Amerikaanse fatsoensrakkers zelfs nog eens de gordijnen in. Faut le faire. We zien het Family Guy of The Simpsons niet meer doen. 

In overgevoelige tijden vol extreem politiek correcte reflexen kan ‘South Park’ toch nog provoceren zonder gratuit over te komen

Wat wij helemaal te gek vinden aan seizoen 22 is het gemak waarmee South Park in overgevoelige tijden vol extreem politiek correcte reflexen toch nog kan provoceren zonder gratuit over te komen. De reeks houdt opnieuw gewiekst elke zelfingenomen moraalridder een spiegel voor, of het nu om een rechtse rakker of een links sneeuwvlokje gaat. Zo kaart de seizoensopener ‘Dead Kids’ op hallucinante wijze de gewenning rond schietpartijen in Amerikaanse scholen aan. ‘I’m The Manny’ spot dan weer op hilarische wijze met politiek correcte stereotypen. 

Check het. Of bent u soms een gay fish?

South Park is te zien op Comedy Central of via southparkstudios.com