Bart Peeters, Selah Sue en Elisabeth Lucie Baeten op podium ‘voor menselijkheid’ op gratis 505-Concerten in Antwerpen

Op 5 mei vinden in Antwerpen de ‘505-Concerten voor Menselijkheid’ plaats. Het groots muziekevenement wordt op poten gezet door geëngageerde burgers die een boodschap van “verbondenheid en solidariteit” de wereld in willen sturen. Onder meer Bart Peeters, Selah Sue, Laura Tesoro, Elisabeth Lucie Baeten en Stan Van Samang zullen optreden of spreken.

edb

Het initiatief voor de concerten komt van de Antwerpse auteur en influencer Elisabeth Van Lierop en haar man Tijs Delbeke, die muzikant is bij Balthazar en Warhaus. Ze besloten begin dit jaar dat ze meer willen doen dan op social media berichten delen over wapenstilstanden, fair fashion, verontrustende klimaatrapporten of de crisis in de kinderopvang. “Een paar uur later ontstond het idee van 505 (lees: vijfnulvijf): mensen samenbrengen om te laten zien dat er een groot draagvlak is voor een menselijke, duurzame, rechtvaardige samenleving”, schrijft Elisabeth op haar pagina. “Want ik weet dat wij niet de enige zijn die dit zo voelen. We zijn met velen.” Het evenement wordt ook ondersteund door 11.11.11, directeur Els Hertogen zit mee in de organisatie.

De concerten vinden op zondag 5 mei plaats in Antwerpen, de exacte locatie is nog niet bekend. De organisatoren leggen al een mooie affiche voor, maar hopen nog meer namen toe te voegen. Naast muziekoptredens zullen er ook sprekers zijn, waaronder Elisabeth Lucie Baeten en Hind Eljadid. De voorlopige affiche is terug te vinden op de website van het event, www.505concerten.be. De concerten bijwonen kan gratis, maar de organisatie biedt wel de mogelijkheid om een vrije bijdrage te leveren.

0110

Het initiatief doet denken aan de 0110-concerten in 2006. Tom Barman, Frederik Sioen en Arno organiseerden toen optredens in vier Belgische steden, waaronder Antwerpen. De directe aanleiding waren enkele gevallen van extreem zinloos geweld, zoals de moord op Luna Dowart en Oulematou Niangadou door Hans Van Themsche. 0110 was een muziekfestival voor verdraagzaamheid, tegen racisme, tegen extremisme en tegen zinloos geweld. In Antwerpen alleen al zakten 40.000 mensen af naar het evenement.

“Die concerten hebben een grote impact op mij gehad”, zegt Delbeke daarover. “Als muziek je kan doen nadenken over maatschappij en zelfs politiek, dan wil dit toch iets zeggen. Wanneer we er met 505 in slagen om een golf van engagement en hoop in gang te zetten, ben ik heel tevreden.” De organisatie mikt op 20.000 bezoekers die met hun komst mee een oproep voor “een meer menselijke samenleving en beleid” steunen. Het evenement wordt niet toevallig een maand voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen georganiseerd. Tal van middenveldorganisaties zetten er mee hun schouders onder.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER