Themabeeld© Shutterstock

Unia: “Racisme op het werk blijft hardnekkig zeer”

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia heeft in 2023 670 dossiers geopend over zogenaamde ‘raciale’ criteria. Iets minder dan een derde daarvan is gerelateerd aan de arbeidsmarkt. Dat meldt Unia, dat daarom pleit voor een versterking van de arbeidsinspectie en de invoering van een verplicht preventiebeleid.

jvh
Bron: BELGA

Van de 200 dossiers die Unia opende in het domein werk, heeft ongeveer de helft betrekking op problemen in de arbeidsrelaties. Het gaat daarbij vaak om pesterijen.

Van het totale aantal dossiers valt daarnaast een kwart in het domein ‘samenleven’, terwijl nog eens 15 procent van de dossiers een link heeft met de categorie ‘goederen en diensten’ (huurdiscriminatie, openbaar vervoer, handel ...).

Om discriminatie op de werkplaats effectief te bestrijden, pleit Unia voor een actievere aanpak. “We raden bijvoorbeeld aan om datamining en algoritmes te gebruiken die systematisch gedrag in bedrijfsdatabases zoeken dat zou kunnen wijzen op discriminerende praktijken”, stelt directeur Els Keytsman. Het gaat dan onder meer om het vergelijken van de personeelssamenstelling van een bedrijf met het gemiddelde in die sector.

“Bevoegde inspectiediensten zouden, op basis van de verzamelde informatie, gerichter en op eigen initiatief, controles kunnen uitvoeren binnen een sector waar vermoedens van discriminatie bestaan”, vervolgt Keytsman.

Daarnaast ijvert het gelijkekansencentrum ook voor verplichte preventie en het instellen van een interne meldprocedure om zo de werkgever in staat te stellen om snel en gepast in te grijpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER