Minister Vandenbroucke (Vooruit) investeert 1,1 miljoen euro in donorbanken voor moedermelk

Frank Vandenbroucke (Vooruit) bouwt twee donorbanken voor moedermelk.© Fred Debrock

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) maakt 1,1 miljoen euro vrij voor de bouw van twee donorbanken voor moedermelk. Die moeten jaarlijks 1.500 te vroeg geboren baby’s helpen.

Bij een vroeggeboorte kan het soms even duren vooraleer de melkproductie bij een pas bevallen moeder op gang komt. “Maar moedermelk is voor prematuurtjes echt een geneesmiddel”, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Daarom start hij met de bouw van twee donorbanken voor moedermelk in het UZ Leuven en in het UCH Luik. Die moeten niet alleen de te vroeg geboren baby’s in de ziekenhuizen zelf van moedermelk voorzien. Ook negentien andere Belgische ziekenhuizen met een afdeling neonatale intensieve zorgen kunnen rekenen op een vaste voorraad moedermelk.

Vrouwen die moedermelk op overschot hebben, kunnen zich binnenkort vrijwillig aanmelden via een website. De gedoneerde melk zal vervolgens streng gecontroleerd en gepasteuriseerd worden. Voor dat verwerkingsproces kunnen de ziekenhuizen rekenen op een vergoeding. In totaal maakt Vandenbroucke 1,1 miljoen euro vrij voor het project. Daarmee zullen jaarlijks 1.500 te vroeg geboren baby’s geholpen kunnen worden. (ST)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen