Trump: “Joden die voor Democraten stemmen, haten hun religie en Israël”

Archiefbeeld: Donald Trump met Benjamin Netanyahu in het Witte Huis in 2020.© EPA-EFE

“Elke Jood die voor de Democraten stemt, haat zijn religie en haat Israël.” Dat heeft voormalig president Donald Trump gezegd.

adb
Bron: NBC, Politico

Trump deed de uitspraken in een uitgebreid telefonisch interview met zijn voormalige medewerker Sebastian Gorka, tijdens een discussie over de oorlog tussen Israël en Hamas. Gorka vroeg hem waarom de Democraten de Israëlische premier Benjamin Netanyahu haten, doelend op hun kritiek op hem. Trump antwoordde dat hij eigenlijk denkt dat Democraten “Israël haten”. “Gelijk welke Joodse persoon die voor de Democraten stemt, haat zijn religie. Ze haten alles van Israël, en ze zouden zich moeten schamen, want Israël zal vernietigd worden”, zei hij, verwijzend naar mogelijke Iraanse kernwapens.

Hij zei ook verbijsterd te zijn over de grote opkomst voor pro-Palestijnse betogingen, en te denken dat Democratische politici naar stemmen van deze groep hengelen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De persverantwoordelijke van Trumps campagne, Karoline Leavitt, verdedigde zijn uitspraken in een verklaring. “President Trump heeft gelijk – de Democratische Partij is veranderd in een regelrechte anti-Israël, antisemitische, proterroristische beweging.” Ze verwees daarvoor onder meer naar de steun die de regering-Biden stuurt naar Gaza, en een toespraak van Democratisch fractieleider in de Senaat Chuck Schumer, die Netanyahu bekritiseerde en opriep tot nieuwe verkiezingen.

“Trump moest zich schamen”

Het Witte Huis noemde Trumps uitspraken “giftig”. Het campagneteam van de Democratische president Joe Biden reageerde dat Trump “de enige is die zich zou moeten schamen”. Hij “valt Joodse Amerikanen aan op een moment dat antisemitisme in de lift zit” en “kleineert” hen openlijk, terwijl hij eerder gezegd zou hebben dat Adolf Hitler “enkele goede dingen deed” en “neonazi’s die ‘Joden zullen ons niet vervangen’ scandeerden prees als ‘heel fijne mensen’”, zei woordvoerder James Singer in een verklaring. “Trump zal in november opnieuw verliezen omdat Amerikanen zijn haatdragende wrok, persoonlijke aanvallen en extreme agenda beu zijn.”

In september had Trump ook al uitgehaald naar “liberale Joden die stemden om Amerika en Israël te vernietigen omdat jullie valse verhalen geloofden”. “Laten we hopen dat jullie geleerd hebben van je fout en voortaan betere keuzes maken.” Toen hij president was, zei Trump in 2019 dat “alle Joodse mensen die op een Democraat stemmen” blijk geven van “grote ontrouw” of ongeïnformeerd zijn.

In 2020 neigde ongeveer 70 procent van de Amerikaanse Joden naar de Democratische partij, bleek uit een enquête van Pew.

Joe Biden had maandag een telefoongesprek met Netanyahu. Daarin bevestigde Biden “de noodzaak om Hamas in Gaza te verslaan en tegelijkertijd de burgerbevolking te beschermen en een veilige en ongehinderde hulpverlening in Gaza mogelijk te maken”. Hij sprak ook zijn grote ongerustheid uit over een mogelijk grondoffensief in Rafah.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen