Japanse premier en Filipijnse president op 11 april naar het Witte Huis

Archiefbeeld: Biden en Kishida.© Getty Images

De Amerikaanse president Joe Biden organiseert volgende maand de eerste gecombineerde top met de leiders van de Filipijnen en Japan. Dat heeft het Witte Huis maandag bekendgemaakt. Het initiatief wordt gezien als deel van een strategie om een steeds agressiever China het hoofd te bieden.

Bron: BELGA

Bidens ontmoeting met de Filipijnse president Ferdinand Marcos en de Japanse premier Fumio Kishida in het Witte Huis staat gepland voor 11 april. Daarmee willen de leiders een “gedeelde visie voor een vrije en open” Azië-Pacific bevorderen, aldus Witte Huis-woordvoerder Karine Jean-Pierre. De drie landen toonden zich eerder al ongerust over de toenemende Chinese macht.

In Azië en rond de Stille Oceaan lopen de spanningen op. In de Zuid-Chinese Zee komt het geregeld tot incidenten tussen de Chinese kustwacht en Filipijnse schepen. Volgens de Chinezen zorgt juist Washington voor spanningen door Taiwan te bewapenen en de Filipijnen als een pion in de Zuid-Chinese Zee in te zetten. Japan is een belangrijke Amerikaanse bondgenoot in de regio.

De VS zetten meer in op het versterken van de historische banden met regionale bondgenoten als Tokio en Manilla om tegenwicht te bieden aan het assertiever wordende China. Door Marcos te ontmoeten wil Biden “de ijzersterke alliantie” met de Filipijnen bevestigen, klinkt het. Japan gelooft op zijn beurt dat de top een “vrije en open internationale orde zal bevorderen, gebaseerd op de regels van het recht”, zei een Japanse regeringswoordvoerder.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen