Stap vooruit voor plannen Britse regering om asielzoekers naar Rwanda te sturen

Archiefbeeld: Rishi Sunak spreekt in het Lagerhuis.© via REUTERS

De tien amendementen die het Britse Hogerhuis had toegevoegd aan de plannen van de Britse regering om asielzoekers naar Rwanda te kunnen sturen, zijn maandag met een grote meerderheid weggestemd in het Lagerhuis. Daarmee krijgt de felgeplaagde premier Rishi Sunak “broodnodige steun”, schrijft The Guardian.

Bron: BELGA

De nieuwe wet moet de bezwaren van het Hooggerechtshof over de Rwanda-plannen van Downing Street 10 wegnemen. Later deze week keert de tekst terug naar het House of Lords. De leden van dat Hogerhuis zullen dan moeten beslissen of ze hun amendementen opnieuw indienen en zo de definitieve goedkeuring verder uitstellen.

Om het plan te doen slagen zullen Hoger- en Lagerhuis het de komende weken eens moeten worden over een tekst. Een van de tien amendementen uit het Hogerhuis ging erover dat ministers zich aan de nationale en internationale wetgeving moeten houden, een ander legde de regering op Rwanda pas een veilig land te noemen als Kigali een reeks van beloofde voorzorgsmaatregelen heeft uitgevoerd.

Meevaller voor Sunak

Nog voor de stemming toonde Sunak vertrouwen dat hij de eerder opgemaakte deadline haalt. “Ons doel is nog steeds om in het voorjaar een vlucht te laten vertrekken”, zei de Conservatieve premier. 

Het resultaat van de stemming in het Lagerhuis komt zeer gelegen voor Sunak, die een lastige paar weken achter de rug heeft. Afgelopen weekend kwam daar speculatie boven dat Penny Mordaunt, de hardliner die de Conservatieve fractie in het House of Commons leidt, zinnens zou zijn om Sunak nog voor de verkiezingen van later dit jaar te vervangen.

Goedkoper naar de ruimte

In het debat wees Labourparlementslid Neil Coyle erop dat ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic zes mensen de ruimte in krijgt “voor minder geld dan wat de regering wil uitgeven om één persoon naar Rwanda te sturen”. De Britse National Audit Office wees er eerder al op de kostprijs om de eerste 300 asielzoekers in Rwanda te krijgen per persoon 2,34 miljoen euro kan kosten. Zes personen de ruimte in krijgen kost bij Virgin Galactic 2,5 miljoen euro.

Het Lagerhuis gaat vanaf volgende week woensdag in paasvakantie, het Hogerhuis volgt een dag later. Als de zogenaamde peers aldaar hun verzet aanhouden, ziet het er niet naar uit dat de wetgeving voor de vakantie goedgekeurd raakt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen