© Jan Auman

Fun-oprichter Johan De Bie (71) overleden

Johan De Bie is overleden. De succesvolle selfmade-ondernemer, die 16 hectare winkelterreinen beheerde in heel Vlaanderen en ook de ketens Selfmade en Fun oprichtte, werd 71 jaar. Zijn zoon Jo De Bie (37) volgt hem op als gedelegeerd bestuurder van de BIMMO Groep.

Johan De Bie kreeg begin dit jaar de diagnose van kanker. De ziekte werd hem in minder dan een halfjaar fataal. De ondernemer wordt zaterdag begraven na een eredienst in de Sint-Guibertuskerk in Schilde (11u).

De Bie had zijn wortels in Sint-Martens-Latem, maar woonde sinds 1979 ook in Schilde. Hij lag aan de basis van de bekende speelgoedketen Fun, die vandaag nog dertig winkels heeft in heel Vlaanderen. Ook Selfmade, het in Hubo opgegane netwerk van doe-het-zelfzaken, stampte hij uit de grond.

Commercieel vastgoed

De jongste jaren legde De Bie zich via zijn vennootschap Bimmo en haar twaalf dochterondernemingen vooral toe op commercieel vastgoed. Die beheren liefst 16 hectare aan winkelclusters en -parken, verspreid over heel Vlaanderen. De Bie ging er prat op dat al zijn winkelpanden steeds voor 100% verhuurd waren. Bekende voorbeelden zijn Deinze Shopping, Dansaert Park in Groot-Bijgaarden, Latem Plus in Sint-Martens-Latem, PLUSMart in Edegem en Kontich, GRIMart in Grimbergen en SCHILMart in het eigen Schilde. Daar beheerde hij 9 hectare met grote winkels zoals Fun, Carrefour, Quick en Vanden Borre langs de Turnhoutsebaan, bij de grens met Zoersel.

Opvolging

Binnen de BIMMO Groep is de opvolging en continuïteit van alle lopende contracten en projecten verzekerd door zijn zoon Jo De Bie (37), weduwe Lieve Joris en hun naaste medewerker Guido Bastiaens. Onder meer de geplande ontwikkelingen in Schilde en Deinze kunnen doorgang vinden.

Johan De Bie engageerde zich in eigen gemeente als voorzitter van Unizo, en lid van de Gecoro. Hij was ook bezieler en eigenaar van de bekende manege Horse Hotel in ’s-Gravenwezel.