Direct naar artikelinhoud
Federale regeringsvorming

Koning verlengt opdracht informateurs Vande Lanotte en Reynders tot 1 juli

Koning Filip verlengde de opdracht van de informateurs.Beeld BELGA

Koning Filip heeft de informatieopdracht van Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) verlengd tot 1 juli. Dat laat het Paleis weten.

De koning stuurde Reynders (MR) en Vande Lanotte (sp.a) op 30 mei het veld in als informateurs. Ze kregen de opdracht de federale knoop te ontwarren en het pad te effenen naar de formatie van een coalitie. Daarvoor ontvingen ze alle partijvoorzitters - behalve die van Vlaams Belang en PVDA - en andere belangrijke maatschappelijke actoren.

Een eerste tussentijds verslag volgde op 6 juni, maar betekende geen witte rook. De koning was dan ook genoodzaakt hun opdracht te verlengen. Nu lijkt het nog steeds te vroeg om een niveau hoger te schakelen en een formateur aan te stellen, en dus krijgen de informateurs al zeker tot 1 juli de tijd om hun opdracht voort te zetten.

‘Begroting in oktober’

 De informateurs hebben de afgelopen anderhalve week een tweede reeks ontmoetingen gehad met voorzitters van alle partijen die op dit moment een rol kunnen spelen om te proberen een federale regering te vormen. Ze spraken ook met de verantwoordelijken voor de coalitiegesprekken in de gewesten en gemeenschappen.

De komende twee weken zullen de gesprekken met die partijen gaan over de begroting, het sociaal overleg, de arbeidsmarkt, de koopkracht, het klimaat, de armoedebestrijding, en het beleid voor een aantal grote federale departementen zoals veiligheid, pensioenen en migratie. Ze wezen er ook op dat ons land in oktober zijn begroting voor volgend jaar moet indienen bij de Europese instellingen.

Welke coalities zijn mogelijk? Bouw ze hier zelf