Direct naar artikelinhoud
Voedselveiligheid

Geduld met voedselagentschap geraakt op na alweer een vleesschandaal

Geduld met voedselagentschap geraakt op na alweer een vleesschandaal
Beeld ID/ Patrick De Roo

Is het federaal voedselagentschap (FAVV) correct omgegaan met de crisis in de vleessector? Het geduld van de meerderheid geraakt op, nu blijkt dat ook een Vlaams bedrijf bedorven vlees exporteerde naar Kosovo. 

en

Het vleesschandaal beperkt zich niet enkel tot slachthuis Veviba uit Bastenaken. Ook vleesverwerker Vanlommel uit Olen verscheepte bedorven vlees naar Kosovo, zo onthulde RTBF dit weekend.

Van een lading van 20 ton kalfsvlees bleek 1,5 ton over datum.

Volgens het voedselagentschap gaat het om een menselijke fout. "Dit is een heel andere zaak dan die van Veviba", meent FAVV-woordvoerster Katrien Stragier. 

Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR).Beeld Wouter Van Vooren

"Daar gaat het over kwaad opzet, bij Vanlommel om een vergissing." Dat is ook zo gebleken uit het onderzoek dat de antifraudecel van het FAVV heeft gevoerd, onmiddellijk nadat het door de Kosovaarse autoriteiten op de hoogte is gesteld, zegt Stragier.

Toch komt het FAVV ook in deze zaak weer onder vuur te liggen. Volgens het parket kon er pas in januari een gerechtelijk dossier worden geopend, omdat het FAVV het dan pas op de hoogte had gebracht. Het voedselagentschap spreekt dat tegen en zegt dat het in november al een proces-verbaal had overgemaakt. Ook in de zaak-Veviba krijgt het FAVV het verwijt niet doortastend genoeg te hebben opgetreden door op het gerechtelijk onderzoek te wachten.

'Sowieso had het FAVV krachtdadiger moeten optreden. Het had er de mogelijkheden toe, maar heeft het niet gedaan'
Leen Dierick (CD&V), Kamerlid

Zowel bij de oppositie als bij de meerderheid geraakt het geduld met het voedselagentschap op. De audits die minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) vorige week bestelde moeten een antwoord geven op de vraag of het FAVV alle procedures correct heeft gevolgd en nergens in gebreke is gebleven. "Sowieso had het FAVV krachtdadiger moeten optreden. Het had er de mogelijkheden toe, maar heeft het niet gedaan", zegt CD&V-Kamerlid Leen Dierick. 

Bij Open Vld en N-VA is de onvrede minstens even groot. Vooral de manier waarop het FAVV communiceert is de partijen een doorn in het oog. Zij vragen om een herziening van de procedures die het FAVV moet volgen. "Dat is het meest dringende", meent Open Vld. N-VA zou liefst zien dat voedselveiligheid wordt geregionaliseerd.

Commissie

Het debat zal vandaag al worden gevoerd in de commissies Volksgezondheid en Bedrijfsleven, ook al ontbreekt daarvoor nog een cruciaal document. De procureur-generaal van Luik legde namelijk beslag op het rapport dat het FAVV zelf opstelde over de zaak-Veviba en dat klaarheid moet scheppen over de rol van het agentschap. Het gerecht wil het document eerst zelf kunnen bestuderen. Wellicht wordt het rapport pas een van de komende dagen ter beschikking gesteld van het parlement.

Minister Ducarme ontving het rapport al, maar ook hij moet zich nu houden aan het geheim van het onderzoek. Wel wil hij reageren op het voorstel van sp.a om een crisismanager aan te stellen voor de hele vleessector. Dat is volgens de socialisten noodzakelijk om de bevolking gerust te stellen en de vleesindustrie te behoeden voor verdere schade.

'Het is niet omdat Veviba en Verbist in de fout zijn gegaan, dat de hele sector rot is'
Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR)

Maar Ducarme wil daar niet van weten. "Het is compleet onverantwoord om een amalgaam te maken van de hele vleesindustrie", zegt hij bij monde van zijn woordvoerder. "Het is niet omdat Veviba en Verbist in de fout zijn gegaan, dat de hele sector rot is." 

Ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wil eerst de onderzoeken afwachten. Zij wijst er intussen op dat er volgens de analyses van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid geen risico bestaat voor de volksgezondheid.