© Joris Herregods

Einde dreigt voor gescheiden sportclubs: “Hier voelen vrouwen zich niet geïntimideerd”

De verstrenging van het gelijkekansendecreet in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement zou een pervers effect kunnen hebben. Dat meldt de Vlaamse Ombudsdienst. Zijn gescheiden sportclubs voor vrouwen straks nog wettelijk?

Patrick Vincent

Twee jaar geleden startte Jaimy Van Den Broeck met Lioness, een fitnesszaak in Kontich, specifiek gericht op vrouwen. “Vrouwen hebben een heel andere krachttraining nodig dan mannen”, zegt Jaimy. “Die richten zich meer op aparte spiergroepen, terwijl een vrouwenlichaam baat heeft bij een full body training. Dat is een specialisatie op zich. Veel vrouwen voelen zich ook bekeken in een gewone fitnessclub. Ze zijn geïntimideerd door de aanwezige mannen en durven daarom de stap niet te zetten. Ik wil die vrouwen lef en zelfvertrouwen bijbrengen. Bij Lioness kan dat in een veilige omgeving.”

Vrouwensauna

De vraag is hoe lang nog. Deze week heeft de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement een verstrenging van het gelijkekansendecreet goedgekeurd. Discrimineren tussen mannen en vrouwen wordt nog moeilijker. Een goede zaak, maar Annelies D’Espallier, genderspecialist bij de Vlaamse Ombudsdienst, waarschuwt dat de strengere regels straks ook gescheiden sportclubs buiten de wet kunnen stellen. Een vrouwensauna of een vluchthuis voor vrouwen mag nog volgens de Europese richtlijn. Maar gescheiden sportclubs staan niet in de lijst van uitzonderingen.

Jaimy is oprecht verbolgen door het nieuws. “Ik discrimineer toch geen mannen?” zegt ze. “Die kunnen bij mij niets komen doen, omdat ik niet gespecialiseerd ben in de trainingen die zij nodig hebben. Wat moet ik nu doen, sluiten of mannen toelaten? Ik hoop dat het niet zover komt. Mag een dameskapsalon dan straks ook niet meer? Het straffe is dat het ministerie van Sport zo veel mogelijk mensen aan het sporten wil krijgen. En dan dit? Veel vrouwen die nu wél sporten, zullen dat niet meer komen doen.”

Hoofddoeken

Dat denkt ook Esma Bakour. Zij is trouwe klant van Basic Fit Ladies in Borgerhout, een van de twee Antwerpse vestigingen van de keten waar enkel vrouwen zijn toegelaten. “Het is een groot succes”, zegt Esma. “70% van de sporters is van Marokkaanse origine, vaak ook oudere vrouwen. Ons geloof laat niet toe om samen met mannen in dezelfde ruimte te trainen. In deze fitness kunnen vrouwen die op straat een hoofddoek of een lang kleed dragen, zonder probleem hun hoofddoek uitdoen en ontspannen trainen in een korte short.”