Direct naar artikelinhoud
Reportage

Bourgeois en zijn Catalaanse collega Torra, beste vrienden in Barcelona: "Hier is uw tweede thuis"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois met de nieuwe Catalaanse minister-president Quim Torra.Beeld AFP

Vlaams minister-president Geert Bourgeois bezocht vanmiddag als eerste regeringsleider de nieuwe Catalaanse minister-president Quim Torra. "De deuren van dit paleis staan altijd open voor u."

In zijn strijd om onafhankelijkheid van Spanje is Catalonië op zoek naar zo veel mogelijk bondgenoten. Het Vlaanderen van Vlaams-nationalist Bourgeois is er daar één van. Zoveel mag duidelijk zijn tijdens het bezoek. 

Torra werpt zijn Vlaamse collega meteen een heel boeket bloemen toe. "De deuren van dit paleis staan altijd open voor u. Hier is uw tweede thuis", benadrukt de Catalaan. "We danken u voor de erg warme ontvangst voor Carles Puigdemont en onze andere collega’s in ballingschap. Dat vergeten we zeker niet." De beiaardier van het Palau de la Generalitat de Cataluyna speelt de Vlaamse Leeuw als verwelkoming.

Bourgeois is naar Barcelona gevlogen om met zijn Catalaanse collega Torra te spreken. Over de economische samenwerking tussen Vlaanderen en Catalonië – de twee welvarende regio’s vinden mekaar sinds 1992. Maar uiteraard ook over de Catalaanse kwestie. Torra heeft sinds april het Catalaans minister-presidentschap overgenomen van Puigdemont, die ondertussen in Duitsland in ballingschap verblijft.

Bourgeois hoopt dat Torra de dialoog met Madrid weer kan opstarten. "Al sinds de start van de Catalaanse kwestie roepen wij op tot dialoog. Ik ben blij om te zien dat die nu stilaan hervat wordt. Hopelijk komt er een oplossing die dan meer autonomie oplevert." Ook Torra lijkt de dialoog minstens een kans te willen geven. "We wachten nu op de voorstellen die de nieuwe Spaans premier Pedro Sanchez zal doen. We willen alles bekijken."

'Deze mensen, de politiek gevangenen en de bannelingen, kan geen rebellie aangewreven worden. Ze hebben democratische middelen gebruikt en ze riepen nooit op tot geweld'
Vlaams minister-president Geert Bourgeois

Een voorwaarde blijft wel dat de separatistische politici die momenteel in de gevangenis zitten, vrijgelaten worden. "Nu. Onmiddellijk", onderstreept Torra. Bourgeois zegt hetzelfde maar zonder op zere tenen te trappen. "Ik wil me, als advocaat, niet bemoeien in beslissingen van justitie. Maar voor mij is het duidelijk dat deze mensen, de politiek gevangenen en de bannelingen, geen rebellie kan aangewreven worden. Ze hebben democratische middelen gebruikt en ze riepen nooit op tot geweld. Integendeel."

Catalaanse identiteit

"Ik ben jaloers op de Catalanen", zei Bourgeois in oktober, daags na het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum. De minister-president doelde op het identiteitsgevoel van de Catalaanse bevolking en hun liefde voor de eigen cultuur en taal.

Sinds de verkiezingen van 2014 concentreert de N-VA zich op de sociaal-economische thema’s en de migratiecrisis. Voor het communautaire, dat anciens zoals Bourgeois na aan het hart liggen, is nog amper aandacht. Steekt dat niet, als hij dan in Barcelona overal de Catalaanse vlag ziet uithangen? "Iets wat je ook zag tijdens de Catalaanse crisis is: je moet je moment goed kiezen. Mijn partij blijft voor confederalisme. Dat is duidelijk. De vraag is wanneer je die grote omslag maakt", vertelt Bourgeois.

Catalaanse identiteit
Beeld AFP

Bourgeois wil zich niet laten vastpinnen op een timing. "Dat zal onder meer afhangen van wie er straks tegenover ons aan de tafel zit na de verkiezingen in 2019. Tijdens de campagne zullen we het confederalisme opwerpen. Maar ook andere thema’s. Er is geen enkele nationalistische partij die enkel op het institutionele focust. Dat is zo abstract."

Blijft de vraag of N-VA niet stilaan zijn moment heeft verkeken voor een institutionele big bang? In de Vlaamse straten hangt vandaag geen Vlaamse Leeuw uit, maar de Belgische tricolore. Of toch minstens een Jupiler-driekleur. 

"Sport is sport", zegt Bourgeois. "Het succes van de Rode Duivels is natuurlijk een gelegenheid voor de media om ons Vlaams-nationalisten wat op stang te jagen. Dat begrijp ik. Maar hun succes heeft niets te maken met de politiek. Ook na dit WK blijft de staatsschuld even hoog, blijven er grote verschillen tussen de werkzaamheidsgraad tussen onze regio’s. Noem maar op."

'Iets wat je ook zag tijdens de Catalaanse crisis is: je moet je moment goed kiezen. De vraag is wanneer je die grote omslag maakt'
Geert Bourgeois, Vlaams minister-president

Wat Bourgeois wel duidelijk apprecieert aan de Rode Duivels: hun on-Belgische branie. "Hun zelfzekerheid is een goed voorbeeld voor de jeugd."