Direct naar artikelinhoud
PolitiekUpdate

Valerie Van Peel (N-VA) wil Kamervoorzitter worden, maar er zijn nog 4 andere kandidaten

Valerie Van Peel (N-VA).Beeld belga

N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel wil Kamervoorzitter worden. Maar ze is niet de enige kandidaat. Ook Patrick Dewael (Open Vld), André Flahaut (PS), Tinne Van der Straeten (Groen) en Servais Verherstraeten (CD&V) hebben hun oog op de functie laten vallen.

In de Kamer leggen de 150 verkozenen vanmiddag de eed af. Voor de gelegenheid zal het parlementslid met de langste staat van dienst, Patrick Dewael (Open Vld), de eedaflegging voorzitten. Het is nog niet duidelijk wie daarna de voorzittershamer toegewezen krijgt.

Volgens het Kamerreglement moet de Kamer het vast bureau, waarvan de voorzitter deel uitmaakt, binnen de vijftien dagen na de installatie kiezen. Verschillende fracties overwegen om een eigen kandidaat naar voor te schuiven.

Een kandidaat is alvast Valerie Van Peel van N-VA. Omdat de regeringsvorming nog niet eens in haar kinderschoenen staat, vindt ze het logisch dat de grootste fractie een kandidaat naar voren schuift. Bovendien wil ze een nieuwe wind door het parlement laten waaien. Dat komt volgens Van Peel neer op meer transparantie, dichter bij de mensen en meer efficiëntie. Geen debatten meer tot in het holst van de nacht waarbij Kamerleden voor de derde keer met dezelfde argumenten komen aandraven of digitaal stemmen in plaats van op papier, voert ze als voorbeelden aan. De heisa rond Dries Van Langenhove noemt ze ook aanstellerij. “Er zijn belangrijkere dingen te doen dan ons zorgen te maken over wie de naampjes mag voorlezen”, luidt het. 

Maar Van Peel krijgt heel wat concurrentie. Ook Dewael en André Flahaut (PS), die in het verleden beiden al op de voorzittersstoel zaten, zouden graag opnieuw Kamervoorzitter worden. Groen schuift dan weer Tinne Van der Straeten naar voor als tijdelijke Kamervoorzitter. Ze zetelde al tussen 2007 en 2010 in de Kamer, maar was nadien geen parlementslid meer. Op 26 mei raakte ze in Brussel verkozen op de Ecolo-Groen-lijst. Daardoor zag ze af van haar schepenambt in Koekelberg. Ook CD&V draagt met Servais Verherstraeten een eigen kandidaat voor.

Taalgroepen

De eedaflegging moet ook duidelijk maken hoe groot de taalgroepen precies zijn. De taalgroep van de in Brussel verkozen Kamerleden hangt af van de taal waarin ze de eed afleggen. Doen ze dat in de twee talen, dan is de taal waarin de eed het eerst is afgelegd bepalend. In Brussel zijn twee Nederlandstalige Kamerleden verkozen op hoofdzakelijk Franstalige lijsten. Het gaat om Tinne Van der Straeten (verkozen op een Ecolo-lijst) en Maria Vindevoghel (PVDA). Als ze de eed eerst in het Nederlands afleggen, groeit de Nederlandstalige taalgroep van 87 naar 89 Kamerleden.