Zakaria El Ouahdi in een reactie na de wedstrijd.© Mathias Vranckx

Anderlecht 2 KRC Genk 1 Champions’ play-offs 

Verwoed Genks slotoffensief kan vierde nederlaag op rij niet verhinderen

KRC Genk leed op het veld van de nieuwe leider Anderlecht zijn vierde nederlaag op rij in de Champions’ Play-Offs (2-1), een verwoed slotoffensief na de eerredder van Arokodare leidde net niet tot de gelijkmaker. Het team van interimcoach Domenico Olivieri toonde zijn tanden maar moet hopen op een zege van Antwerp tegen Cercle om de vierde plaats vast te houden.

Marnik Geukens

Domenico Olivieri wijzigde het Genkse basiselftal op één plaats. In een poging om Arokodare meer steun te verlenen, kreeg ‘surprise du chef’ Zeqiri de voorkeur op Ait El Hadj. Aan de driemansdefensie tornde de interimcoach niet, McKenzie loste verrassend Cuesta af als aanvoerder. Bij de thuisploeg werden de geblesseerden Vertonghen en Ashimeru vervangen door Gattoni en Verschaeren.

Genk schakelt snel om

In een sfeervol Lotto Park werd een lange studieronde alleen onderbroken voor een bescheiden schotje naar de korte hoek van Dolberg, geen poging die Vandevoordt kon verrassen. Via een kopbal (over) van Sardella en een schot van Dreyer (afgeblokt) leek Anderlecht op het kwartier als eerste het gaspedaal in te drukken. Maar dat offensiefje verstomde snel, omdat de bezoekers steeds sneller gingen omschakelen.

Andi Zeqiri.© Isosport

Daarbij bleek extra spits Zeqiri een heel nuttige pion, tot twee keer toe werd de zeer actieve Zwitser het eindstation van een knappe Genkse (tegen)aanval. De eerste was de gevaarlijkste, El Khannouss en Zeqiri kwamen twee-tegen-één tegenover Gattoni te staan. De VAR prees zich gelukkig dat Zeqiri net buitenspel liep, anders had ze zich over een potentiële Brusselse handbal moeten buigen.

Pareltje van Verschaeren

Tijdens een pakkend eerbetoon werd in de twintigste minuut het spel even bevroren ter nagedachtenis van Wim Vandenbussche, de Anderlechtsupporter die in de thuismatch tegen Cercle onwel werd en in het ziekenhuis overleed. Niet veel later werd Zeqiri een tweede keer afgezonderd. Nu twijfelde hij te lang om af te drukken na een knappe pass van Hrosovsky. Ook El Ouahdi ondernam een poging na een afleggertje van Arokodare, Schmeichel redde moeiteloos.

Anderlecht nam de Genkse dreiging ernstig en ging elk risico schuwen. Maar het dreigde wel even via een knal uit een scherpe hoek van Dolberg op de vuisten van Vandevoordt. Die laatste prees zich even later gelukkig dat de vrijstaande Delaney te veel tijd nam op voorzet van de weggestuurde Dreyer, Sadick kon zich nog voor het schot gooien.

Zo leek de eerste helft op een billijke 0-0 af te stevenen, tot Yari Verschaeren op slag van rust een pareltje uit zijn rechter toverde. De plaatsbal paste perfect buiten het bereik van een zwevende Vandevoordt in de rechterbovenhoek, de één-nul - meteen de eerste seizoenstreffer van Verschaeren - viel bijna letterlijk uit de lucht.

El Khannouss mist Antwerp, Dolberg verdubbelt

De Brusselse doelpuntenmaker bleef na de rust in de kleedkamer ten voordele van Amuzu. Zijn ploegmaats teerden graag op zijn knappe goal, die hen ontlastte van een zoektocht naar een doelpunt.

Al snel pakte El Khannouss een gele kaart. Zijn derde in deze play-offs, waardoor hij de thuismatch tegen Antwerp - zijn gepland afscheid van de Genkse thuisfans - moet missen. Ook de eerdere gele kaart voor Delaney blijft niet zonder gevolgen, hij mist de topper tegen Club Brugge.

El Khannouss mist de thuismatch tegen Antwerp.© BELGA

Bleef de Genkse dreiging na rust aanvankelijk bij losse flodders van Zeqiri en Galarza, dan kwam de thuisploeg erg dicht bij de 2-0. Stroeykens trof na een dubbelpass met Dreyer de dwarslat.

Genk zag af, Domenico Olivieri probeerde met een dubbele wissel de bakens te verzetten. Fadera en Bonsu Baah kwamen voor Sadick en Zeqiri, de 3-5-2 maakte plaats voor een 4-3-3. Geen twee minuten later stond het echter 2-0. Arokodare liet zich in de lucht te makkelijk aftroeven door Augustinsson, Dolberg werkte rustig af.

Arokodare slaat terug, slotoffensief mislukt

De wedstrijd leek gespeeld maar een Genkse goal maakte het slotkwartier opnieuw spannend. Een indraaiende voorzet met links van El Ouahdi vond aan de tweede paal Arokodare, die zich in één tijd mocht revancheren voor zijn foutje bij de tweede tegengoal: 2-1.

Plots stond het zegezekere Anderlecht te bibberen op zijn benen. En haalde Schmeichel opgelucht adem, toen een kopbal van opnieuw Arokodare via de grond in zijn grijparmen botste. Een ontketend Genk trok op zoek naar de gelijkmaker maar de volley van invaller Ait El Hadj (ex- Anderlecht) werd in extremis afgeblokt.

Zo verloor Domenico Olivieri zijn eerste wedstrijd als interimcoach van KRC Genk, dat voor de vierde keer op rij in het zand beet en moet hopen op een zege van Antwerp tegen Cercle om de vierde plek vast te houden. Anderlecht pakt op zijn beurt (voorlopig) de leiding met één punt voorsprong op Club Brugge, dat maandag Union ontvangt.

Domenico Olivieri verliest zijn eerste wedstrijd als interimcoach van KRC Genk.© Isosport

  Isosport

  BELGA

  BELGA

  BELGA

  Isosport

  Isosport

ANDERLECHT:Schmeichel - Sardella, Debast, Gattoni, Augustinsson - Delaney, Rits - Dreyer, Verschaeren, Stroeykens - Dolberg.

KRC GENK:Vandevoordt - Sadick, Cuesta, McKenzie - El Ouahdi, Galarza, Hrosovsky, El Khannouss, Kayembe - Zeqiri, Arokodare.

VERVANGINGEN: 46’ Verschaeren door Amuzu, 68’ Sadick en Zeqiri door Bonsu Baah en Fadera, 73’ Stroeykens door Leoni, 80’ Dolberg door Vazquez, 86’ Hrosovsky door Ait El Hadj, 92’ Dreyer door Angulo.

DOELPUNTEN: 44’ Verschaeren 1-0, 70’ Dolberg 2-0, 75’ Arokodare 2-1.

GELE KAARTEN: 42’ Delaney (late tackle), 45+2’ Sadick (late tackle), 55’ El Khannouss (late tackle).

TOESCHOUWERS: 22.000.

SCHEIDSRECHTER: Lawrence Visser.

Aangeboden door onze partners