© Gil Plaquet

Kleinste cafeetje van Mechelen gaat volgende week onder de hamer

In de nasleep van een faillissement vindt volgende week de openbare verkoop plaats van de meeste horecapanden op het pleintje achter de Mechelse kathedraal. Het gaat onder meer om de panden van De Borrel Babbel, De Floeren Aap en Het Zottekot.

Sven Van Haezendonck

Het gerecht besliste begin deze maand om een Oost-Vlaamse bouwondernemer te vervolgen. Jarenlang lichtte Ludo M. talloze mensen op. Elke keer opnieuw met bedrijven die na verloop van tijd failliet gingen. Meer dan twintig waren het er. Sinds midden de jaren tachtig was de frauderende ondernemer ook eigenaar van de horecazaken rond het pleintje aan het Nieuwwerk achter de Sint-Romboutskathedraal. Ook daar staat hij bekend als een ‘heel louche’ type.

Door het faillissement van M. worden de panden volgende week openbaar verkocht. In 2009 waren er al eens plannen voor een openbare verkoop, maar de eigenaar voldeed toen op het nippertje aan een aantal voorwaarden. “Wij hebben van hem gehuurd tot 2010. Toen hebben we alle eigendommen die we vandaag bezitten van hem gekocht”, zegt Georgios Varelas, zaakvoerder van het Griekse restaurant Zorba. Voor zijn zaak heeft de verkoop dus geen gevolgen.

Minder zeker is de situatie voor Ad Musters, uitbater van café De Floeren Aap, vroeger De Vijf Vaten. “Wij wisten al een tijdje dat dit er zat aan te komen”, reageert hij. Al heeft de cafébaas wel goede hoop op de toekomst. “Ik heb zelf een investeerder die geïnteresseerd is in de verkoop, maar je weet natuurlijk niet hoe het loopt. Er zijn ook al andere geïnteresseerden komen polsen naar mijn bereidheid om te blijven huren”, vertelt Musters.

Zelf heeft hij in november vorig jaar de deuren gesloten van De Borrel Babbel, het kleinste cafeetje van Mechelen. “Het was moeilijk rendabel te krijgen. Maar wie weet, biedt een nieuwe eigenaar perspectieven om het opnieuw te bekijken”, zegt hij nog.

Drie loten

De gebouwen in de buurt van het Nieuwwerk en het Schoolstraatje worden in drie loten verkocht: een eerste is een verkommerd herenhuis in de Frederik de Merodestraat dat al jaren leeg staat. Dat wordt samen met de horecazaak verkocht waar ooit de Spaanse eetgelegenheid Casa Tano was gevestigd. Een tweede lot is dat van het voormalige café Het Zottekot en een derde groepeert de panden van De Borrel Babbel en De Floeren Aap. De openbare verkoop vindt maandag 25 juni om 15.30u plaats in café De Hanekeef in de Keizerstraat.