20 oktober 2017 om 03:00
Luister naar

Stop het ‘geschiphol’

Ooit was hij een gevierd minister van Milieu, Pieter Winsemius. Als VVD’er baarde hij opzien in de periode van Lubbers-I (1982-1986). Winsemius (75) stond aan de wieg van belangrijke milieuwetgeving, zoals de milieu-effectrapportage. Voor het eerst werd vastgelegd dat bij het bouwen van grote infrastructurele projecten de schade aan het milieu moest worden afgewogen en verwerkt in overheidsbesluiten.

Diezelfde Winsemius lijkt nu een nieuw werkwoord te lanceren dat kans maakt op het ‘woord van het jaar’ dat over enkele maanden door de taalkundigen wordt uitverkozen. Het gaat om het werkwoord ‘schiphollen’ en dan vooral de passieve vorm ervan. ‘Iemand wordt geschiphold’, wat zoveel betekent dat je op je klompen aanvoelt dat je als burger door de overheid wordt genept. Die overheid heeft, met een bijzondere berekening van geluidsniveaus van vliegtuigen, geconcludeerd dat de luchthaven Schiphol weer verder mag groeien. De berekeningen laten immers zien dat het reuze meevalt met de geluidsoverlast van de dalende en stijgende vliegtuigen.

Winsemius hekelt die ‘theoretische berekeningen’ waarbij steevast gunstige uitkomsten uit de bus rollen omdat het toestel, in zijn beeldspraak, op een wiel en achterstevoren toch weer voldoet aan de strengste geluidsnorm. Met die schijnzekerheid kan de machtige lobby van mainport Schiphol/KLM onverdroten voort op de oude route van meer, meer, meer.

Het nadeel van deze methode is dat de burger zich niet serieus genomen voelt en afhaakt. Democratisch gezien is dat een gevaarlijke koers. De argwanende burgers van actiegroep HoogOverijssel, behept met een goede dosis boerenverstand plus de nodige ingenieurskennis, hebben deze week een klinkende overwinning geboekt. Leon Adegeest toonde aan dat de overheidscijfers over de verwachte geluidsoverlast bij luchthaven Lelystad ‘totaal onrealistisch’ zijn.

Met schaamrood op de kaken moest staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) deze week toegeven dat in haar berekeningen ‘enkele onvolkomenheden’ zijn geconstateerd. Voor Lelystad Airport, dat in 2019 vakantievluchten van Schiphol moet overnemen, wordt de geluidsoverlast opnieuw berekend. Donderdag maakte ze bekend dat óók de cijfers die aantonen dat Schiphol mag doorgroeien, weer tegen het licht worden gehouden. Voor de Kamer moet deze ontwikkeling aanleiding zijn de nieuwe bewindspersoon meteen de nieren te proeven. Is minister Cora van Nieuwenhuizen – zij wordt het hoogstwaarschijnlijk – bereid een eind te maken aan het ‘geschiphol’? Ten diepste is dat een daad van burgerfatsoen.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Commentaar

Het gedenken van 4 en 5 mei vraagt om rituelen. Zoals het Wilhelmus zingen, tot de laatste verzen

Nederland kent nauwelijks rituelen voor de dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Op 4 mei twee minuten stilte: die creëren we samen en je vult ze persoonlijk in. Maar ook voor 5 mei zijn krachtige symbolen beschikbaar.

commentaar

De oorlog tegen vrouwen in Iran is 'intenser dan ooit'. Maar het verlangen naar vrijheid is diepgeworteld

Iraanse vrouwen zonder hoofddoek worden met traangas bespoten, aan de haren meegesleept en in de gevreesde witte busjes afgevoerd. En toch is hoop wel degelijk te vinden in het straatbeeld van Iran.

nd

Pas op dat het openen van het oorlogsarchief over 'foute' Nederlanders niet alsnog leidt tot bijltjesdag

Het immense archief over collaborerende Nederlanders gaat volgend jaar open, gedigitaliseerd en voor iedereen doorzoekbaar. Maar is dat wel zo'n goed idee?

ND

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël, wat het in een lastige positie dreigt te brengen

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël en premier Netanyahu weet dat. Vooral het belemmeren van humanitaire hulp en de hongersituatie daardoor in Gaza kan Israël zwaar opbreken. Er is nog een keuze: meer hulp toelaten.

d

Wie zijn telefoon weleens kwijt is, weet hoe geketend hij eraan is. Hoe krijg je die boeien af?

Nu de smartphone zo lang bestaat dat die een generatie jongeren heeft vergezeld tijdens hun hele jeugd, wordt het steeds duidelijker: die vervormt je brein. Is een verbod op sociale media tot 16 jaar een goed idee?

beeld nd

Met het 'instituut van Oranje' moeten koning en onderdaan voorzichtig omgaan, juist nu

Het perfecte koningschap bestaat niet, de perfecte staatsvorm evenmin. Maar dat er één familie is waarmee een natie zich verbonden weet, is uitermate belangrijk. Het vraagt om voorzichtigheid van koning en onderdaan.

commentaar

Politici, neem verantwoordelijkheid voor wangedrag. Anders zal onze democratie de klappen vangen

Dilan Yesilgöz zoog de nareis-op-nareis-cijfers uit haar dikke duim. Toch blijft een oprecht excuus uit. Zij laat liever de samenleving de lasten dragen van haar leugen.

nd

Een gemeente die een half jaar neemt om te reageren - waar komt dan de vertraging precies vandaan?

Bezwaar maken tegen de nieuwe woonwijk om de hoek is een volksport geworden, zegt Hugo de Jonge kritisch. Terwijl we moeten inschikken. Toch zorgen niet alleen omwonenden voor de eindeloze vertragingen in de huizenbouw.

Afbeelding

Kwijtschelding voor gezinnen in de schulden: niet eerlijk, en toch een prima plan

Mensen maken schulden, door wanbeheer en slechte bestedingen, en anderen lossen het op? Ja, want het mooie van een goed functionerende samenleving is dat de deelnemers elkaar bijstaan, ook bij sores door eigen schuld.