Direct naar artikelinhoud
TV-series

'The Handmaid's Tale': toptelevisie over een weinig fraaie toekomst

In de nieuwe samenleving dragen 'dienstmaagden' rood en 'tantes' bruin.Beeld © 2017 Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc. All Rights Reserved.

The Handmaid's Tale toont een wereld waarin fundamentalisten de plak zwaaien, vrijheden worden beperkt en vrouwen tot babymachines worden herleid. De reeks was een groot succes in de VS, met dank aan Trump.

Gilead, in een niet zo verre toekomst. Door milieuvervuiling en ziekte is het gros van de inwoners onvruchtbaar. De weinige vruchtbare vrouwen die er nog zijn worden ingelijfd door de opperklasse van religieuze fundamentalisten die de plak zwaaien in de theocratie. Hun enige taak: broedmachines zijn voor de heersers. Eén van hen is Offred, een vrouw die man en kind afgenomen werd en het slaafje wordt van commandant Fred ('of Fred' dus). Door haar ogen wordt het verhaal van de dienstmaagden verteld.

The Handmaid's Tale (Het verhaal van de dienstmaagd), dat dit voorjaar in première ging op het streamingplatform Hulu, is gebaseerd op de roman van de Canadese schrijfster Margaret Atwood. Zij schetste al in 1985 een afschrikwekkend toekomstbeeld van hoe onze samenleving er zou kunnen uitzien. Boek en tv-serie kregen het voorbije jaar opeens heel veel bijklank. Met dank aan Donald Trump.

Autoritair regime

De hamvraag in vele discussies is of er parallellen zijn tussen The Handmaid's Tale en het Amerika onder Trump. Want is er in de VS ook niet de tendens om beetje bij beetje de vrijheden in te perken en een meer autoritair regime in te stellen? Kijk hoe Trump over zijn tegenstanders spreekt. En wat kunnen vrouwen verwachten van een president die denigrerende uitspraken als 'grab 'em by the pussy' doet? Toen Trump zijn pijlen richtte op een organisatie als Planned Parenthood, protesteerden vrouwen gekleed als dienstmaagden: karmozijnrode mantels en witte kappen.

De hamvraag in vele discussies is of er parallellen zijn tussen 'The Handmaid's Tale' en het Amerika onder Trump

The Handmaid's Tale is dus niet toevallig een van die boeken die het voorbije jaar onverwacht weer hoog in de bestsellerlijstjes kwamen te staan, naast titels als 1984 van George Orwell, Brave New World van Aldous Huxley of It Can't Happen Here van Sinclair Lewis. Allemaal boeken die het doemdenken gemeen hebben en een beeld van de ergst mogelijke werkelijkheid schetsen. Een beeld dat flink wat Amerikanen delen, nu Trump hun president is.

Vijf Emmy's

De meningen in de analyses liepen uiteen over het feit of er nu een parallel was. Maar die is er wel degelijk, zei Bruce Miller, de maker van de tv-reeks, in The New York Times. "Er waren vele dingen in de reeks die opeens in het nieuws waren terwijl we aan het monteren waren. Ik zag beelden van vluchtelingen die probeerden de grens met Canada te passeren. De vrouwenmars kwam maanden nadat we ook een vrouwenmars gefilmd hadden. Ik denk niet dat dat toeval is. De krachten die tot Gilead zouden kunnen leiden, zijn dezelfde krachten die ervoor gezorgd hebben dat Trump won."

Ook Atwood, die haar boek in het toenmalige West-Berlijn schreef, gaf in interviews al aan de link te zien.

Parallel of niet, je zou bijna vergeten dat The Handmaid's Tale ook gewoon steengoede televisie is. De reeks werd in de Verenigde Staten jubelend ontvangen en kreeg al flink wat prijzen. The Handmaid's Tale was vorige maand nog de grote winnaar van de Emmy's met vijf beeldjes, waaronder die voor beste dramareeks en die voor de beste actrice (Elisabeth Moss, die Offred speelt). Al denkt Trump daar wellicht anders over.

De eerste twee afleveringen van The Handmaid's Tale zijn vanaf vandaag te bekijken op Proximus TV met een Movies & Series Pass. Daarna komt er elke week een nieuwe aflevering.