Direct naar artikelinhoud

Volkskrant Ochtend: Schiphol en de Grote Geluidsverdwijntruc | In China is zelfs de deelfiets propaganda

Goedemorgen. Burgers kunnen klagen wat ze willen over de door het luchtverkeer veroorzaakte overlast, uit amper te doorgronden berekeningen van Schiphol zelf blijkt altijd weer dat die hinder juist spectaculair aan het afnemen is. Hoe kan dat? Verder in uw ochtendnieuwsbrief: in China is ook de hippe deelfiets communistisch en Asha ten Broeke vraagt zich af: waarom stoppen we eigenlijk niet massaal met Facebook?

Oud-minister van milieu Winsemius gebruikte het begrip deze week: 'GeSchiphold worden'.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Belastingparadijs in de polder: Amerikaanse multinationals zijn dol op Nederland
Hoewel Rutte III belooft er onder druk van Brussel iets aan te gaan doen, blijft Nederland een populaire fiscale vluchthaven voor multinationals. 'Nederland speelt een hoofdrol in die fiscale structuren. En dat blijft zo.'

Banenverlies in vrachtluchtvaart door uitstel luchthavenbesluit
Nederland heeft honderden banen in de vrachtluchtvaart verspeeld door getreuzel van de overheid. Meerdere maatschappijen die door ruimtegebrek Schiphol moeten verlaten, overwogen uit te wijken naar het vliegveld van Maastricht. Nu het luchthavenbesluit over verlenging van de Limburgse startbaan al bijna een jaar op zich laat wachten, verplaatsen de vervoerders hun vluchten naar het buitenland.http://www.volkskrant.nl/4522601

Perswoordvoerders worstelen met nepnieuws, blijkt uit enquête
Ook perswoordvoerders worstelen met nepnieuws, blijkt uit een enquête onder collega's. Voorlichters zien hun werk zwaarder worden, maar ook belangrijker.

EU wil Turkije financieel straffen voor mensenrechtensituatie
De EU-leiders gaan onderzoeken hoe ze minder financiële steun kunnen verlenen aan Turkije ter voorbereiding van het EU-lidmaatschap. Dat geld zou misschien beter naar maatschappelijke organisaties kunnen gaan die zich bezighouden met zaken als mensenrechten in plaats van naar de Turkse regering, zei premier Mark Rutte na de eerste dag van de EU-top in Brussel.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel in Brussel.Beeld afp

Vandaag in het nieuws

Angela Merkel is begonnen aan de formatie. Voor het eerst komen CDU, de Groenen en de FDP bij elkaar. De Tsjechen gaan nog naar de stembus: tot en met zaterdag kiezen ze hun nieuwe parlement. En moet u vandaag of zondag vliegen? Vanwege de herfstvakantie verwacht Schiphol topdrukte.

Aanraders van de redactie

Hoe Schiphol de hinder omlaag rekent
Oud-minister van milieu Winsemius gebruikte het begrip deze week: 'GeSchiphold worden'. Burgers kunnen klagen wat ze willen, uit amper te volgen becijferingen van Schiphol zelf blijkt steeds dat de hinder juist spectaculair afneemt.

Sheila Sitalsing: De boven ons gestelden zijn te goeder trouw over de sleepwet, ons kan niks gebeuren (+)
In het nieuwe regeerakkoord staan geruststellende woorden over de 'sleepwet', schrijft Sheila Sitalsing. 'Er wordt gerept van 'strikt de hand houden aan extra waarborgen', van een 'onafhankelijke evaluatie' en van 'versterkt toezicht op additionele waarborgen' indien nodig. Niets aan de hand dus, dat malle referendum is nergens voor nodig'.

Hoe de deelfiets in China wordt gebruikt om politiek gedachtegoed te verspreiden (+)
De concurrentie onder deelfietsenstart-ups in China is moordend, dus grijpen de bedrijven elke mogelijkheid aan om zich te onderscheiden. Populair zijn de fietsen met propaganda om het 19de Partijcongres te vieren.

Asha ten Broeke: Waarom stoppen we niet massaal met Facebook? (+)
Facebook is een bedrijf dat, in ruil voor kittenfilmpjes en je privacy, je vriendschappen manipuleert, je aandacht opslurpt, je ongelukkig maakt en je dagdromen verstoort. Waarom stoppen we er niet massaal mee?
http://www.volkskrant.nl/4522543

Robèrt van Beckhoven, jurylid van Heel Holland Bakt.Beeld Sandra Hoekstra

'Bakkers moeten zich niet verstoppen, maar trots naar buiten treden' (+)
Robèrt van Beckhoven (56) is jurylid van Heel Holland bakt en is zondag te zien in de finale. Hij verdient goed zijn brood, maar waar ligt zijn hart?

Toine Heijmans in Maastricht: Waarom justitie al jaren werkt aan een strafzaak van niks (+)
Ton S. is landelijk nieuws geworden, en wat Toine Heijmans betreft verdiend. 'Het eerste wat Ton 's ochtends doet is twee klassieke houten stoeltjes buiten zetten in de klassieke Maastrichtse kinderkopjesstraat.' Maar dat mag niet van de handhavers.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.