Direct naar artikelinhoud
Gerecht

Telefoontaps van Brusselse politie blijven liggen tot maandag

Rechtbankvoorzitter Luc Hennart bevestigt dat hij facturen bevroren heeft of lagere bedragen heeft uitgekeerd om misbruik te voorkomen.Beeld Photo News

Telefoontaps van lopende onderzoeken van de Brusselse politie blijven tijdens het weekend liggen tot de tolken maandagochtend opdagen. "De schuld van rechtbankvoorzitter Luc Hennart, die vaak de weekendfacturen halveert óf gewoonweg niet betaalt", zeggen speurders, die vrezen belangrijke info te laat binnen te krijgen.

"Als er vrijdag om middernacht een wapen- of drugsdeal wordt afgesproken die de dag erna plaatsvindt, weten we dat vaak ten vroegste maandag", klinkt het bij de misnoegde speurders.

"De oorzaak ligt bij rechtbankvoorzitter Luc Hennart, die bevoegd is om de prestaties van de tolken te controleren. Nu onze tolken weten dat ze voor zondagwerk riskeren niets te krijgen, of hetzelfde als op een maandag of dinsdag, vinden we amper nog iemand. Maar criminaliteit stopt niet in het weekend, ze piekt dan net."

Terreuronderzoeken

De beroepsvereniging van tolken, BBVT, bevestigt de moeilijkheden voor de recherche. "Wij begrijpen hen en zij begrijpen ons", zegt ondervoorzitter Henri Boghe. "Wij willen wel in het weekend werken, maar voor de correcte vergoeding. (Een tolk factureert op een weekdag 48 euro per uur, op zaterdag is dat 72 euro en op zondag 96 euro, red.) Die zekerheid ontbreekt bij de Franstalige afdeling, en daarom blijven de Brusselse 'taplokaaltjes' sinds september nagenoeg leeg in het weekend. Complexe dossiers, waaronder zelfs terreuronderzoeken, blijven dan 'in wacht' staan. Elke maandag wacht er dan ook extra veel werk voor de tolken én ook de speurders, die elke vijf dagen hun rapport over de taps moeten voorleggen aan de onderzoeksrechter."

'We vinden amper nog iemand. Maar criminaliteit stopt niet in het weekend, ze piekt dan net'
Misnoegde speurders

Volgens het BBVT speelt Hennart met vuur: "Als het een budgettair probleem is, moet hij dat op een hoger niveau aankaarten, maar niet het werk op het terrein bemoeilijken. Want vanuit de regering wordt erop gehamerd dat er in de toekomst ook meer moet worden ingezet op het uitlezen van berichtendiensten als WhatsApp. Er zal de komende jaren dus alleen maar werk bijkomen."

Luc Hennart bevestigt dat hij facturen bevroren heeft of lagere bedragen heeft uitgekeerd. "De situatie is ingewikkeld, maar het is zeker niet zo dat ik tolken verhinder om de politie in het weekend bij te staan", zegt hij. "Bovendien heb ik tot nu toe van niemand het signaal gekregen dat er lopende onderzoeken geschaad zouden zijn. Ik heb wel een bepaalde lijn uitgezet om bepaalde zaken die mij opvielen tijdens mijn controles te vermijden."

Zo bleken sommige tolken die moesten wachten op een speurder wachtgeld te factureren terwijl ze ondertussen werk voor een andere zaak deden. Anderen die in verscheidene dossiers op dezelfde dag tussenkwamen, rekenden voor elk dossier verplaatsingskosten aan. "Alles samen gaat het over duizenden euro's belastinggeld dat misschien onterecht is uitgekeerd", zegt Hennart.

'Alles samen gaat het over duizenden euro's belastinggeld dat misschien onterecht is uitgekeerd'
Luc Hennart, rechtbankvoorzitter

"Maar ik garandeer dat ik nooit prestaties zal weigeren uit te betalen als blijkt dat het echt nodig was om bijvoorbeeld in de nacht van zaterdag op zondag te tolken. Wat ik wel zal tegenhouden, zijn tolken die een USB van weekendgesprekken op maandag uittikken en dan het weekendtarief aanrekenen. Of een tolk die vanuit Limburg komt en meer verplaatsingskosten aanrekent dan aan eigenlijk werk. Ik kan het trouwens moeilijk geloven dat het in een stad als Brussel onmogelijk zou zijn om in het weekend een vertaler Arabisch te vinden."

Gebakken peren

Een tolk met meer dan 20 jaar ervaring reageert genuanceerd. "Aan de ene kant begrijp ik Hennart, want in het verleden hebben sommige tolken voor Oost-Europese talen of Arabisch overdreven of zelfs opzettelijk fout gefactureerd", vertelt ze. "Zij deden over een tape die een drietal uur werk vergt vaak een hele dag. In plaats van door te werken, zaten ze hun nagels te lakken of hun haar te kammen in het taplokaaltje.

"Dat zoiets mogelijk was, ligt aan bepaalde speurders die hun tolken te vaak alleen lieten en oogluikend dergelijk gedrag toelieten. De uitleg was dan vaak dat het al zo moeilijk was om iemand te vinden voor dit werk. Maar waren de speurders destijds strenger geweest, dan zaten we nu niet allemaal met de gebakken peren."