Verslagenheid groot bij Coca-Cola Hasselt: “De beste vestiging gaat dicht”

De sluiting van de Coca-Cola site in Hasselt komt hard aan bij het personeel. “Wat denk je? De mensen zijn net ingelicht dat de helft onder hen op 1 januari van volgend jaar weg moet. Een jaar later sluit Hasselt definitief”, zegt vakbondsafgevaardigde Johan Coemans (ABVV). De vestiging blijft donderdag dicht, zo kondigden de vakbonden aan.

DJ

LEES OOK. Coca-Cola wil vestigingen in Hasselt en Heppignies sluiten: 132 jobs in gevaar

“Dit is eigenlijk onbegrijpelijk want jaar na jaar worden we als beste vestiging in ons land geboekstaafd. Je ziet dat die bewering binnen een multinational weinig waarde heeft. Wellicht zullen eerst de interimjobs die vandaag zowat de helft van de meer dan 60 personeelsleden betreffen, verdwijnen. Van de vaste krachten kunnen er 16 mee naar een nieuw depot dat ‘s nachts beleverd wordt en waar ze dan hun vrachtwagens kunnen laden. Voor de andere mensen moeten nog sociale plannen en trajecten opgestart worden.”

“Acties?”, zegt een van de personeelsleden die liever anoniem blijft. “Wij zijn de braafste ‘plant’ in het land en eerlijk, Coca-Cola heeft ons ook altijd correct behandeld. We hopen dat ze dit ook nu gaan doen voor elk van ons.”

Donderdag dicht

© Sven Dillen

De vestigingen van frisdrankproducent Coca-Cola in Hasselt en Antwerpen blijven donderdag dicht. “Hasselt en Antwerpen blijven alleszins dicht. We hebben daarvoor niet moeten oproepen”, zegt Nicole Houbrechts, gewestelijk secretaris van ABVV Horval. “Voor Hasselt zijn we bijzonder ongerust omdat de directie de beslissing minimaliseert. De mensen kunnen toch niet in Antwerpen of Gent gaan werken. Dat is een totaal onrealistische gedachtegang. Het is toch wel een kaakslag dat men er nogal los mee omgaat”, klinkt het. “De mensen werden er eerst de hemel ingeprezen en nu gaat de vestiging dicht. Ze trachten zo weinig mogelijk kosten voor tewerkstelling te hebben, maar dat moet niet op de mensen verhaald worden. Men beseft niet meer dat het over mensen en gezinnen gaat.”

Ook volgens vakbond ACV heeft de vestiging altijd goed gedraaid en kon het positieve cijfers voorleggen. “Iedereen is heel erg van slag, want ze hebben altijd hun best gedaan om alles goed draaiende te houden. Ik hoor echo’s van mensen dat ze morgen niet aan het werk gaan. We roepen daar niet toe op, maar ik kan me best voorstellen dat mensen daar morgen niet veel goesting voor hebben. Het stond ook al in de krant voordat de mensen ingelicht zijn. Dat getuigt van weinig respect voor de medewerkers”, stelt Veerle Putzeys, secretaris van ACV Voeding en Diensten. “Hoe het verder moet, is heel moeilijk om te zeggen. Er werd ook een nieuwe vestiging in Borgloon aangekondigd, maar wat het allemaal concreet zal inhouden, weten we nog allemaal niet.”

Het frisdrankbedrijf kondigde de intentie woensdag aan op een bijzondere ondernemingsraad.