Mathieu van der Poel degradeert tegenstand in Arctic Tour of Norway

Mathieu van der Poel heeft met de vingers in de neus de eerste etappe van de Arctic Tour of Norway gewonnen. De Nederlander sprintte in Kirkenes de tegenstand makkelijk uit het wiel en hield aan de streep genoeg voorsprong over om nog even om te kijken en de handen in de lucht te steken.

De eerste rit in de Arctic Race of Norway tussen Vadso en Kirkenes werd afgewerkt aan duizelingwekkende snelheden, met dank onder meer aan de rugwind. De Belgen Bert De Backer en Kevin Deltombe lieten zich op het heuvelachtige traject langs de fjorden zien met aanvalswerk. In de bochtige slotfase ging een Frans-Noors duo naar de leiding, maar veel ruimte kregen zij niet en in het zicht van de streep werden de twee teruggegrepen.

De finish lag bovenop een stevige kuitenbijter getrokken, en daarop liet Van der Poel zijn flitsend eindschot opnieuw zien. De Nederlandse kampioen zat ingesloten bij het aangaan van de sprint, maar schoot toch als een pijl uit een boog weg uit de groep en haalde het met een erg duidelijke marge. De Rus Sergey Chernetskiy werd tweede, Benjamin Declercq derde. Kenneth Vanbilsen was achtste.

Van der Poel heeft in de eerste tussenstand 0:04 voor op Chernetskiy en 0:06 op Declercq. De Arctic Race of Norway, een wedstrijd van Tour-organisator ASO, eindigt zondag. Ook vrijdag staat een heuvelachtige etappe op het menu, één van 195 kilometer tussen Tana en Kjollefjord.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen