Dit zegt organisatie over beslissing om Joost Klein te diskwalificeren

Joost Klein zal zaterdagavond niet deelnemen aan de finale van het Eurovisiesongfestival in het Zweedse Malmö. Dat meldt de organisatie in een mededeling. De Nederlandse inzending wordt gediskwalificeerd, na een niet nader benoemd incident met een vrouwelijk lid van de productieploeg na de halve finale donderdag. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival dat een kandidaat tijdens het evenement is gediskwalificeerd.

jvh
Bron: Belga, NOS, AVRO-TROS, AD

De Zweedse politie bevestigde zaterdagochtend vrijdag een klacht te hebben ontvangen die een vrouwelijk lid van de productieploeg had ingediend, na een incident na het optreden van Joost Klein in de halve finale van donderdagavond. Wat Klein precies heeft gezegd of gedaan, wil de politie niet kwijt. Volgens Nederlandse media wordt de zanger verdacht van het bedreigen van de vrouw. Klein werd vrijdag verhoord, ook het slachtoffer heeft een verklaring afgelegd, en de politie heeft ook gesproken met verschillende getuigen.

LEES OOK. Hij verloor op jonge leeftijd beide ouders en was altijd een buitenbeentje: wie is Joost Klein? (+)

Het Zweedse gerecht bevestigde zaterdagmiddag dat het dossier was overgedragen aan het openbaar ministerie. Volgens een woordvoerder is er buiten de kantooruren en in het weekend enkel een aanklager aanwezig voor zaken waarbij verdachten zijn aangehouden. Aangezien Klein niet werd opgepakt, is bijgevolg niet duidelijk hoe het onderzoek verder op korte termijn behandeld zal worden. Het leek erop dat de zaak pas maandag verder afgehandeld zou worden.

Diskwalificatie

Daarop wilde organisator EBU echter niet wachten: kort na de communicatie van het Zweedse gerecht stuurde de organisatie een persbericht de wereld in waarin de diskwalificatie van Klein werd aangekondigd. “Het gerechtelijk onderzoek moet weliswaar nog plaatsvinden, maar het zou niet gepast zijn als hij zou deelnemen aan de wedstrijd”, klonk het.

“We houden vast aan een nultolerantiebeleid wat betreft ongepast gedrag, en willen een veilige werkomgeving creëren voor alle personeel”, aldus EBU. “In het licht daarvan wordt het gedrag van Joost Klein jegens een teamlid beschouwd als een inbreuk op het reglement van onze wedstrijd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen