© Photo News

Te veel Vlamingen verschijnen voor politierechter zonder juridische bijstand: “Neem toch gratis een advocaat”

Dan is een advocaat helemaal gratis als je, zoals de meeste Vlamingen, een rechtsbijstandsverzekering hebt. En dan maken we er geen gebruik van. Dat is zo’n beetje de boodschap van een campagne van de Orde van Vlaamse Balies.

dirk hendrikx

Zeven op de tien Vlamingen die verschijnen voor een politierechter doen geen beroep op een advocaat. Vaak is dat omdat ze niet weten dat zoiets helemaal gratis kan dankzij de rechtsbijstandsverzekering, die er bij een gewone autoverzekering (ook zonder omnium) meestal bij zit. Soms weet de Vlaming ook niet dat hij met die verzekering vrij een advocaat mag kiezen.

U kunt ook rechtsbijstand hebben via de familiale polis of bij de brandverzekering. Die geldt dan voor gratis bijstand (dus zonder franchise) door een advocaat in de zaken die worden gedekt door de polis in kwestie.

“Vooral jongeren tussen 18 en 34 jaar oud weten maar weinig over rechtsbijstand terwijl zij in 44% van de gevallen voor de politierechter verschijnen”, zegt advocate Gracy Saerens, bestuurder van de Orde van Vlaamse Balies.

De Orde liet een enquête uitvoeren bij duizend Vlamingen, maar ook beklaagden en slachtoffers die voor een van de zeven Vlaamse politierechtbanken verschenen.

Politieke medewerking

“Met een filmpje dat we via de sociale media verspreiden, zullen we verwijzen naar informatie op onze website www.advocaat.be”, zegt Saerens. “Ook de politiek kan meewerken aan de bewustmaking. En verzekeraars zelf zeggen in een op de vijf gevallen niks over de mogelijkheid van rechtsbijstand. Dat zou niet mogen. 6% raadt zelfs af een advocaat te nemen.” Nog opmerkelijk is dat 22% van de vrouwen en 28% van de mannen zei ooit al voor een rechtbank gestaan te hebben. “Er zijn zoveel situaties waarin dat kan gebeuren. Veel mensen onderschatten dat”, aldus Saerens.