Direct naar artikelinhoud

Wolvin Naya heeft mogelijk opnieuw schaap doodgebeten

Ter illustratie.Beeld AFP

Wolvin Naya heeft mogelijk opnieuw een schaap doodgebeten. Dat zou gebeurd zijn tussen Balen en Leopoldsburg, in de nacht van 20 op 21 maart. De wolvin verblijft al sinds januari in ons land.

"Naya sloeg toe in de nabijheid van het militair domein. Maandenlang gedroeg ze zich voorbeeldig en kleurde ze mooi binnen de lijntjes van het militair domein in Leopoldsburg, waar ze leefde van reeën en everzwijnen, maar nu heeft ze zich mogelijk opnieuw aan een schaap vergrepen", zegt Jan Loos van welkomwolf.be. 

"Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek heeft onmiddellijk de gegevens van de gps-tracker, die de wolvin draagt, opgevraagd in Duitsland. Zo kunnen we nagaan of Naya op de plaats delict was", zegt Loos.

Gastvrijheid

Het slachtoffer was een oud schaap. De eigenaar van het schaap vindt de aanwezigheid van de wolf evenwel positief. Zo zal hij aan de Vlaamse overheid geen schadevergoeding vragen, hoewel dat wel mogelijk is. 

"We hadden de nieuwe aanvallen op huisvee al eerder voorspeld", vertelt Loos. "In haar gevestigde territorium weet Naya immers hoe ze wild moet verschalken. In een cultuurlandschap, dat door mensen wordt beheerd, zijn schapen of geiten een gemakkelijke prooi."

Wolvin Naya stak op 2 januari vanuit Nederland de grens over naar ons land. Een tweede wolf, die in Limburg was opgedoken, kwam zondag 11 maart om het leven na een aanrijding met een auto in Opoeteren.