Alda genoot volop van haar familiefeest, waarvoor 130 genodigden afzakten naar de Pollismolen.© rdr

Alda (100) en haar zussen koken nog elke dag voor elkaar: “Het is misschien een recept om oud te worden”

Oudsbergen -

Van Spanje tot Rusland, Amerika en Zuid-Afrika. Samen met een vriendin reisde Alda Klaps (100) de hele wereld rond. Nu woont de eeuwelinge samen met haar zus onder de kerktoren in Gruitrode. “Samen koken en eten en daarna gezellig babbelen, het kan een recept zijn om oud te worden.”

Roger Dreesen

Op 2 mei 1924 werd Alda Klaps geboren in Kinrooi als tweede kind in een landbouwersgezin van twaalf. De familie verhuisde naar Beek (Bree) om zich uiteindelijk definitief in Gruitrode te vestigen. De familie Klaps was een echte boerenfamilie, maar Alda’s vader werkte ook nog in de mijn. “We waren thuis met acht meisjes en vier jongens”, vertelt Alda. “Drie zussen en vier broers zijn jammer genoeg al overleden. We mochten destijds wel allemaal studeren. Ik bleef na mijn studies in de regio Heverlee wonen. Met een landbouwdiploma, als regentes letterkunde en geschiedenis en later als directrice, kreeg ik daar meer kansen.”

LEES OOK. Zeven Lommelaren vieren hun 100ste verjaardag: “Nooit eerder hadden we zoveel eeuwelingen”

Alda bleef ongehuwd. Samen met een goeie vriendin ontdekte ze wel graag de wereld. De twee reisden heel wat af. “Waar het kon, deden we dat met de mobilhome”, vertelt Alda. “Zo hebben we Rusland gezien en trokken we naar Noord- en Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. Maar ook Spanje en de andere Europese landen hebben we als tochtgenoten ontdekt. Voor onze veiligheid bleven we altijd dichtbij de mensen. Want zo twee vrouwen die alleen reizen, was toch niet altijd evident. En zo konden we ook de leefwereld van de plaatselijke bevolking ontdekken. Het blijven erg mooie herinneringen.”

Samen koken

Vorige week mocht Alda 100 kaarsjes uitblazen. Dat vierde ze met familie en vrienden in de Pollismolen. De eeuwelinge woont samen met haar zus Maria nog thuis in Gruitrode. Ze is nog helder van geest en leeft met een glimlach. Al gaat het fysiek soms wel wat moeilijker. “Het horen en zien gaat achteruit en stappen moet intussen met een rollator nadat Alda recent twee keer is gevallen”, vertelt haar nicht Greet Klaps. “Tot een half jaar geleden dronk tante Alda samen met haar zussen in ’t Goed Geluk’ nog een koffie.”

LEES OOK. Cafébazin Thoke is 100: “Af en toe borreltje of wijn, maar om oud te worden, raad ik toch thee aan”

De familie Klaps is dan ook nog altijd erg close. Zo koken de vier zussen en de schoonzus elke dag voor elkaar. “Samen koken en eten om daarna te babbelen en te genieten van elkaars gezelschap. Het kan een recept zijn om oud te worden”, lacht Alda.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer