Robin Fasseur

Marc ziet woning bijna opgeslokt worden door water oude kleiput: “Dit heb ik nog nooit meegemaakt”

Rijkevorsel -

In de Oude Goorstraat in Rijkevorsel is de Civiele Bescherming woensdag gestart met het wegpompen van water uit een oude kleiput. Door de vele regen van de voorbij maanden stond het waterpeil hoog en dreigde een nabijgelegen woning onder te lopen.

Ronny van den Ackerveken

De Oude Goorstraat is ter hoogte van het kruispunt met Opstal afgesloten voor het verkeer. Er liggen leidingen om het water uit een van de twee vroegere kleiputten af te voeren naar de Delleloop. Het was buurtbewoner Marc Meeussen die zondag alarm sloeg. “We wonen sinds drie jaar in de voormalige directeurswoning van de gesloten steenfabriek in Sint-Jozef Rijkevorsel”, vertelt Marc. “Achter de woning ligt een vijver van drie hectare. Die is ontstaan door de vroegere klei-ontginning voor de fabriek. Achter onze vijver ligt nog een andere oude kleiput waar nu water in staat. Een dijk vormt de scheiding tussen de twee vijvers, maar vorig weekend begon water van de andere kleiput over de dijk in onze vijver te stromen.”

© ram

“Het waterpeil van onze vijver begon te stijgen en kwam heel dicht tot tegen de achterkant van onze woning. De Civiele Bescherming heeft zondag zandzakjes komen brengen om het water tegen te houden. Ik kreeg toen te horen dat het niet nodig was om water weg te pompen uit de andere vijver, maar woensdag zijn ze er dan toch mee begonnen.”

De Civiele Bescherming pompt water weg uit een vroegere kleiput.© ram

Gescheiden riolering

Marc pompt intussen zelf water weg uit zijn eigen vijver, maar hij vreest dat het nog even gaat duren voor het peil weer op een normaal niveau staat. “Dit heb ik drie jaar nog nooit meegemaakt. De zitbank en de lantaarnpaal op onze gazon staan deels onder water. Ik heb een sterk vermoeden dat dit het gevolg is van de gescheiden riolering die twee jaar geleden is aangelegd in de Oude Goorstraat. Het regenwater moet infiltreren in de grond. Door de kleigrond in deze omgeving gaat dat niet vlot en dan krijg je problemen in natte periodes zoals nu”, zegt Marc Meeussen.

© Robin Fasseur

De Civiele Bescherming pompt 24.000 liter water per minuut weg. “Zondag kregen we melding van het probleem met de vijver”, zegt schepen van Openbare Werken Bob Van den Eijnden (CD&V) van Rijkevorsel. “De Civiele Bescherming wilde het water wegpompen naar het kanaal Dessel-Schoten, maar die afstand was te groot. Na overleg met de provincie begin deze week kregen we goedkeuring om het water af te voeren naar de Delleloop, die kan dat aan. Er wordt nog regen voorspeld dit weekend en volgende week, dus er moest iets gebeuren.”

Het water wordt via Opstal afgevoerd naar de Delleloop.© ram

“Daarnaast gaan we ook in gesprek met Pidpa of de afwatering in de omgeving van de Oude Goorstraat kan geoptimaliseerd worden. Het blijven natuurlijk kleigronden die moeilijk water doorlaten. Bovendien is er de voorbije maanden heel wat regen gevallen, dat merk je nog op heel veel plaatsen”, besluit Bob Van den Eijnden.

© ram

© Robin Fasseur

© Robin Fasseur

© Robin Fasseur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen