Het vier eeuwen oud reliekschrijn is een van de zeven stuks die vier eeuwen geleden de Beeldenstorm overleefd hebben.© Fred Peeters

Houten reliekschrijn van Sint-Stefanuskerk overleefde de Beeldenstorm

Hoeselt -

In de schatkamer van de Hoeseltse Sint-Stefanuskerk pronkt een vier eeuwen oud reliekschrijn dat de Beeldenstorm in 1566 overleefd heeft. In de lage landen zijn maar zeven stuks van zo’n schrijnen bewaard gebleven.

Fred Peeters

Verborgen achter een glazen wand heeft de Sint-Stefanuskerk in Hoeselt een ‘schatkamer’. Zonder goud of juwelen weliswaar, maar wel vol met religieuze ornamenten en erfgoed. Al dat erfgoed wordt momenteel opgelijst en onderzocht door Laura Thijs van Erfgoed Haspengouw en Jeroen Reyniers van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. De parochieraad en de Hoeseltse Geschiedkundige Kring helpen daarbij. “De laatste inventarisatie dateert al van 2001 en werd gemaakt door de parochieraad zelf”, zegt Laura Thijs. “Die inventaris gaan we nu actualiseren en alle voorwerpen en hun betekenis exact omschrijven.”

Pronkstuk van de Hoeseltse schatkamer is een houten reliekschrijn uit de 16de eeuw (foto). “In zo’n mooi houten schrijn werden vroeger beenderen bewaard van lokale heiligen die voor hun geloof gestorven waren, dat was ook hier in Hoeselt het geval”, vertelt kunsthistoricus Jeroen Reyniers. “Een reliekschrijn was voor de kerk belangrijk omdat het gelovigen trok die er offergaven en dus geld voor over hadden. Tijdens de Beeldenstorm in 1566 zijn in Nederland en België vele voorwerpen in katholieke kerken stukgeslagen. Slechts een zevental reliekschrijnen overleefden de storm en die staan allemaal in kerken van Haspengouw. Naast Hoeselt zijn er ook nog reliekschrijnen in Sint-Truiden, Borgloon en Tongeren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer