camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Kernreactoren in Doel.  REUTERS

Electrabel vraagt betere voorwaarden om reactoren ook ná 2025 te laten draaien

De kerncentrales langer openhouden, dat zal geld kosten

Uitbater Engie Electrabel wil zijn kerncentrales niet koste wat het kost openhouden. Technisch kunnen de jongste reactoren ook na 2025 blijven draaien, maar als de volgende regering een verlenging wil, dan zal ze ook moeten zorgen dat de centrales rendabel zijn. “Bij uitstel van de kernuitstap willen we een regeling die rekening houdt met de zware investeringen die wij moeten maken”, zegt woordvoerder Hellen Smeets.

Electrabel scheurt zijn broek aan kernreactoren Doel 1 en 2. In 2015 kreeg het Belgische dochterbedrijf van energiereus Engie toestemming om de twee oudste kernreactoren tien jaar langer open te houden. Daarvoor moest het wel 700 miljoen euro investeren in renovatiewerken. Maar die blijken niet rendabel. “We verliezen 200 miljoen euro aan de uitbatingsverlenging”, zegt financieel directeur Patrick Gaussent aan De Tijd.

Oorzaak zijn de talrijke defecten waarmee de kerncentrales te kampen kregen. De problemen kostten Electrabel vorig jaar 800 miljoen euro. Daardoor belandde het bedrijf voor de zesde keer in zeven jaar in de rode cijfers.

Vanaf 2021 hoopt Electrabel opnieuw positieve cijfers te krijgen. Dat zou zo blijven tot aan de geplande kernuitstap in 2025. Maar N-VA wil de levensduur van de twee jongste kernreactoren met tien jaar verlengen. Vlaams Belang wil zelfs drie reactoren openhouden. Dat kan volgens Electrabel. Maar een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen. “Wij zullen niet nog eens deelnemen aan een uitbatingsverlenging met diezelfde voorwaarden”, zegt Gaussent. Hij suggereert een minimumprijs, gekoppeld aan de kostprijs van nucleaire productie.

Zoals autofabriek

Hoewel woordvoerder Smeets benadrukt dat het niet de bedoeling is dat Electrabel zelf een kernuitstap forceert, kan het energiebedrijf volgens professor Ronnie Belmans (KU Leuven en CEO EnergyVille) wel zélf de centrales sluiten. “Uitbaters kunnen hun zaak stopzetten. Of het nu om een autofabriek of een kerncentrale gaat. Dat doet niet ter zake.” Of dat ook zal gebeuren, is een andere vraag. “De verlenging van Doel 1 en 2 heeft handenvol geld gekost. Als de politiek nóg een verlenging wil, dan is het niet zo gek dat Electrabel steun vraagt. Politici gaan eindelijk moet kiezen: of een verlenging van de kerncentrales, of gascentrales en meer hernieuwbare energie.”

Ook milieu-econoom Aviel Verbruggen (Universiteit Antwerpen) begrijpt Electrabel. “De onderhoudskosten zijn te groot en de concurrentie wordt te sterk. Ook Electrabel voelt dat.” Volgens Verbruggen wil het bedrijf ook af van de nucleaire rente, de belasting die het moet betalen om de kerncentrales open te houden.

“Tactisch spelletje”

Maar op toegevingen van de politiek hoeft Electrabel niet te rekenen. Enkel N-VA en Vlaams Belang willen een verlenging. “Electrabel kent ook de tactische spelletjes, ik ga ervan uit dat dit daarvan een onderdeel is”, zei Johan Van Overtveldt (N-VA) op Radio 1.

Federaal energieminister Marie-Christine Marghem (MR) is niet onder de indruk. Haar kabinet wil niet reageren op het dreigement van Electrabel, maar beklemtoont dat over Doel 1 en 2 afspraken bestaan. “Tenzij het FANC uit veiligheidsoverwegingen beslist om de reactoren te sluiten, moet de uitbater bij ons een aanvraag tot sluiting indienen. Die moet dan goedgekeurd worden.”