© Tom Palmaers

Flitsen in zone 30? Wij deden de test

Als het van het Limburgse parket afhangt, wordt er voortaan vrolijk op los geflitst in zones 30 aan scholen en in dorpskernen. Een maatregel die heel wat chauffeurs zuur dreigt op te breken, zo leert een meting met speedgun van uw krant. Van de 130 bestuurders die wij dinsdag aan een Bilzense schoolpoort controleerden, lapten er liefst 78 de snelheidslimiet aan hun laars. Acht chauffeurs reden sneller dan 50 km/uur en zouden hun rijbewijs zijn kwijtgespeeld.

Ruben Steegen

Gewapend met een speedgun of snelheidspistool van het Instituut voor Mobiliteit (IMOB, UHasselt) trekken we naar de Riemsterweg in Kleine-Spouwen. Een gewestweg met gescheiden fietspad die Bilzen met Riemst verbindt en waar u vlotjes 70 km/uur mag karren. Enkel ter hoogte van nummer 273, aan basisschool ’t Scholierke, gaat de steenweg abrupt over in een zone 30. Aanpassingen aan de weginrichting om die limiet af te dwingen zijn er niet, uitgezonderd twee verkeersborden die de snelheid eerst naar 50 en vlak daarna naar 30 km/uur terugbrengen. “Maar de baan ligt er bij als een snelweg, ’s nachts razen ze hier zelfs met 120 km/uur voorbij”, foetert een misnoegde buurtbewoner.

Aangepaste infrastructuur

Een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet, zo weet professor verkeersveiligheid Tom Brijs van de UHasselt en het IMOD. “Eigenlijk zou het in een zone 30 bijna onmogelijk moeten zijn om te snel te rijden door hindernissen, versmallingen of verkeersdrempels te installeren. Helaas zetten lokale besturen nog te vaak simpelweg een verkeersbord neer, maar laten ze de wegomgeving ongemoeid. Het gevolg is dat weinig mensen zich op zulke plekken aan de limiet houden.”

Boete van 4.000 euro

De Riemsterweg in Bilzen bevestigt die stelling moeiteloos. Wanneer om 15 uur het dynamische verkeersbord van de zone 30 gaat branden, minderen bestuurders amper vaart. Al bij de eerste auto die we controleren is het raak: 44 km/uur, goed voor een onmiddellijke inning van 97 euro. Het daaropvolgende halfuur passeren 130 voertuigen voorbij onze radar, waarvan er 78 (60 procent) te snel rijden. Uitschieter is een ‘snelheidsduivel’ die met 64 km/uur voorbij de schoolpoort zoeft, een overtreding die zich voor de politierechter in een maximumboete van 4.000 euro kan vertalen.

In totaal rijden tijdens onze meting acht chauffeurs meer dan 20 km/uur te snel. Dat zijn acht mensen die hun rijbewijs vermoedelijk zouden zijn kwijtgespeeld. Zodra u meer dan 20 km/uur te snel rijdt in een zone 30 kan het parket uw rijbewijs immers intrekken. Kanttekening is wel dat we tijdens onze meting geen rekening hielden met de gecorrigeerde snelheid.

Veiliger

“Maar de gevolgen van te snel rijden in een zone 30 zijn al snel heel ernstig”, zegt Brijs. “Een zware boete in een zone 30 die daar niet op is ingericht, voelt voor veel mensen onrechtvaardig aan. Vandaar dat ik pleit voor een beter aangepaste weginfrastructuur zodat chauffeurs vanzelf worden gedwongen om trager te rijden. Want dat een verlaagde maximumsnelheid de verkeersveiligheid drastisch verhoogt, staat buiten kijf.”

De onveilige situatie aan de Riemsterweg in Kleine-Spouwen wordt overigens op korte termijn weggewerkt, zo verzekert burgemeester Frieda Brepoels (N-VA). “In samenwerking met het Agentschap Wegen en Verkeer starten we na de winter met de herinrichting van de schoolomgeving om de verkeersveiligheid te verbeteren. Er komen extra parkeerplaatsen aan de school, een speciale Kiss & Ride-zone en een verhoogd oversteekplatform op de Riemsterweg. Allemaal maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de snelheid naar beneden gaat en dat kinderen en ouders in alle veiligheid naar school kunnen.”