Een van de trainingen die de atleten helemaal op punt moeten zetten.© rr

Team-Reynaers trapt tegen kanker: “Elk jaar heb je weer iemand anders uit je omgeving in je hoofd, tijdens het fietsen”

Duffel -

Er wordt weer tegen kanker gefietst binnenkort, van 9 tot 12 mei, met Mechelen als gaststad. Ook Reynaers Aluminium in Duffel neemt deel met twee teams. “Iedereen kent iemand die tegen de ziekte vecht, ze overwonnen heeft, of verloren. Als bedrijf vinden we het belangrijk ons steentje bij te dragen.”

Hélène Baccaert, Dorien Ceulemans

Met een geschiedenis die teruggaat tot 1965 is Reynaers Aluminium een naam die staat voor innovatie en leiderschap op gebied van aluminium ramen en deuren. Maar het bedrijf neemt ook actief deel aan maatschappelijke initiatieven, zoals de jaarlijkse 1000 km Tegen Kanker.

Tijdens het weekend van 9 tot 12 mei staat alles in teken van die 1000 km. Elk jaar fietsen duizenden mensen mee om bij te dragen aan onderzoeken. Namens Reynaers Campus, het internationale hoofdkwartier, en met de steun van de familie Reijnaers, fietsen zestien leden van het bedrijf mee.

Karin Reijnaers, lid van de Raad van Bestuur van Reynaers Group: “Dit is gekomen door de betrokkenheid die iedereen heeft met het thema. Zes jaar geleden hebben we contact opgenomen met de mensen van Kom op tegen Kanker omdat we medewerkers hebben die zijn overleden of getroffen zijn door de ziekte. Als bedrijf ga je je dan afvragen hoe je je steentje kan bijdragen. Omdat Kom op tegen Kanker enorm investeert in onderzoek en genezing van de ziekte, zijn we bij hen uitgekomen.”

Twee Reynaers-fietsers: “Iedereen kent wel iemand die getroffen is door kanker.”© rr

 

De deelname aan het evenement, dat sinds 2019 plaatsvindt, heeft niet alleen een symbolische waarde voor het bedrijf, maar ook een persoonlijke betekenis voor de medewerkers. Wouter Rymen, Development Expert Façades bij Reynaers Aluminium, benadrukt het belang van het goede doel. “We waren ervoor wel al wat bezig met soortgelijke initiatieven, zo hebben we de ‘Ventousiast’ eens gedaan met een kliekje collega’s. Het initiatief werd toen ook gesteund door Reynaers Campus en de familie Reijnaers.” “Het is zo’n belangrijk thema. Als je er niet persoonlijk door getroffen bent of het van dichtbij hebt meegemaakt, dan ken je wel iemand”, voegt Lenka De Keuster, Strategic Buyer bij de Supply Chain-afdeling eraan toe.

Teamspirit

Om de deelname te organiseren begint het bedrijf met een oproep online, waar werknemers zich kunnen inschrijven. “We zoeken ook effectief zestien mensen omdat we niet willen dat één persoon plots 1000 kilometer moet fietsen. Ook dat bekijken we als team.” De betrokkenheid gaat verder dan alleen het financiële aspect.

Lenka benadrukt dat gemeenschapsgevoel: “Het leuke is dat het verspreid is over heel het bedrijf. Ik heb al mensen leren kennen door samen te gaan sporten en dat maakt het super fijn.”

Het team bereidt zich samen voor op de tocht van 1000 km.© rr

 

“Je rijdt drie uur met een groep samen en iedereen heeft een eigen verhaal. Het erge is dat je elk jaar met iemand anders in gedachten meefietst, die de ziekte heeft gekregen of met genezing bezig is. Kom op tegen Kanker levert fantastisch werk op het gebied van onderzoek en ze zijn zo dichtbij”, zegt ook Wouter. Ook hij maakte van dichtbij de ziekte mee. “Vorig jaar kreeg ik net voor de fietstocht te horen dat er bij mijn schoonzus kanker was vastgesteld. Dat neem je dan wel mee op de fiets. Gelukkig gaat momenteel alles goed.”

“Er zijn veel mensen die graag hun steentje bijdragen maar het fietsen op zich niet zien zitten. Door deel te nemen aan onze andere initiatieven zoals de spaghettiavond, krijgen we de kans om met het hele bedrijf iets te doen”

Lenka De Keuster

Fietser

Naast de fietsactiviteit houdt het bedrijf activiteiten om aan het vooropgestelde bedrag voor deelname te komen. Zo zijn er een quiz, een spaghettiavond en een bloemenverkoop. “Er zijn veel mensen die wel graag hun steentje bijdragen maar het fietsen op zich niet zien zitten. Door deel te nemen aan onze andere initiatieven zoals de spaghettiavond, krijgen we toch de kans om met het hele bedrijf iets te doen”, legt Lenka uit.

“Je rijdt drie uur met een groep samen en iedereen heeft een eigen verhaal.”© rr

 

Voor de training houdt team-Reynaers rekening met het niveau van de groep. Ze doen drie gezamenlijke trainingen waarbij het tempo wordt aangepast aan het laagste niveau. “De moeilijkheid is dat je met een heel verschillende groep zit. Je hebt fietsers die pas starten en mensen met jaren ervaring”, vertelt Wouter.

Verder wordt individueel getraind om het gewenste niveau te bereiken. Tijdens het event kan er gekozen worden tussen drie snelheden. Het team kijkt alvast uit naar de tocht. “Het is altijd een plezier om mee te kunnen doen en dat maken de vrijwilligers van Kom op Tegen Kanker mogelijk”, vertelt Wouter. “Iedereen die aankomt is VIP”, zegt Lenka. “Ik sta bijna elke keer met de tranen in mijn ogen. Je wordt echt als een kampioen ontvangen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners